ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25Η Μαρτίου 1821 – 200η Επέτειος. Η μεγάλη τομή στην ιστορία του ελληνισμού.

Της Γεωργίας Ν. Σκυλάκου
Φιλολόγου-Ιστορικού Τέχνης, Med
Διευθύντρια 43ου Λυκείου Αθηνών

Η  200η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι η αναδρομή στη μεγάλη ιστορική τομή που σημάδεψε βαθιά την εθνική ζωή. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής στις θυσίες των Ελλήνων για τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας και εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά και μέρα φρονηματισμού και εθνικής ενότητας.

Το ’21 ήταν και είναι το γεγονός-σταθμός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ιστορική εξέλιξη άλλων εθνών, καθώς απέδειξε τη δύναμη της συλλογικότητας και της θέλησης του έθνους να υπάρχει. Είναι η πυκνή έκφραση της γόνιμης σύζευξης των ιδεωδών του παρελθόντος και του παρόντος, η συνισταμένη των αρετών της φυλής που έφεραν τον παλμό του Έθνους σε αφύπνιση καθολική! Ήταν η φλόγα για την ελευθερία που έκαιγε αδιάλειπτα στα άδυτα των αδύτων της ελληνικής ψυχής και ξεχύθηκε στην ώρα της για να κατακάψει τη βαρβαρότητα και το άδικο, τη βία των ισχυρών ενάντια στα επαναστατικά κινήματα και τις φιλελεύθερες απόπειρες που δυνάμωναν τα εθνικά όνειρα των γενεών και των γενναίων! Ήταν η ώρα του αδυσώπητου και άνισου αγώνα μεταξύ των ιερότερων δικαίων ενός υψηλόφρονος λαού και των δυνάμεων που έπλεξαν το σχοινί του πατριάρχη και σφυρηλάτησαν τα δεσμά του Φεραίου.

Και το θαύμα συντελέστηκε!  Η ιστορία άνοιξε διάπλατα τις σελίδες της για να καταγράψει τις θυσίες και τον άφθαστο ηρωισμό των αγωνιστών, παραδίδοντας στην αιωνιότητα τη μεγάλη εποποιία που κράτησε εκστατική την ανθρωπότητα.

Σύμβολο ιερό και κορυφαίο του επταετούς αγώνα, το Μεσολόγγι! Μέσα του έκλεισε το μεγαλείο του έθνους. Εδώ ο αγώνας έγινε θυσία, η θυσία νίκη, η νίκη δόξα, η δόξα Ελλάδα. Εδώ το Ελληνικό πνεύμα εκμηδένισε τη βία και ο δαυλός του Καψάλη αφύπνισε τις συνειδήσεις των ισχυρών. Εδώ οι γνωστοί και άγνωστοι ήρωες της Εξόδου έγιναν εκδικητές του αθώου αίματος  των διεκδικητών των δικαίων της Πατρίδας. Σε τούτη την ανταριασμένη γη,      όπου ο θάνατος καταφρονείται και η ζωή κερδίζεται με αίμα, ροβόλησε ξανά η λευτεριά, ολόμορφη και πάναγνη σαν πρώτα!

Η τομή της ιστορίας, ως η μεγάλη εθνική ώρα, δικαίωσε τα όνειρα του ελληνισμού που ξεπέρασε εγγενείς αδυναμίες και ανεπάρκειες και υψώθηκε στη σφαίρα των πραγματικών αξιών που καταξιώνουν ανθρώπους και      λαούς να μεγαλουργούν. Ταυτόχρονα επαναπροσδιόρισε το χρέος όλων μας, και σήμερα και πάντοτε, να βιώνουμε τα ιδανικά και τις αξίες που οδήγησαν, στην ιστορική στιγμή, τους προγόνους μας να πετύχουν το ακατόρθωτο:  Να αποτινάξουν τον ζυγό μιας αυτοκρατορίας και να ιδρύσουν το πρώτο ελεύθερο εθνικό κράτος.

Στον απόηχο της εκθαμβωτικής νίκης, καλούμαστε όλοι οι Έλληνες, με εθνική ενότητα και συλλογική προσπάθεια, να υπερβούμε τις αδυναμίες μας και να αναπτύξουμε την δημιουργικότητά μας, γιατί «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Είμαστε εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ». (Μακρυγιάννης)

Σήμερα, στη 200η επέτειο, η ιστορική μνήμη, η μνήμη του Έθνους,  μας ξαναθυμίζει πως η τιμή της πρωτοπορίας του κόσμου δεν κερδίζεται με λόγια. Πληρώνεται με αίμα, γιατί με αίμα γράφεται η ιστορία του κόσμου!

www.esos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button