ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτηματικά στο διαγωνισμό για τα self test – Αντιδράσεις από φαρμακοποιούς, πυρά ΣΥΡΙΖΑ για «δώρο» στη Siemens.

Πληθώρα ερωτημάτων προκύπτουν γύρω από την εσπευσμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προμήθεια 10 εκατ. self test, μετά τη σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Σκέρτσου την περασμένη Παρασκευή για δωρεάν διανομή τους στους πολίτες από τις αρχές Απριλίου.

Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύθηκε τα μεσάνυχτα της παραμονής της 25ης Μαρτίου, με καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις εταιρίες μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Αν και το κατεπείγον της διαδικασίας, λόγω της πίεσης από την έξαρση της πανδημίας, είναι αυτονόητο, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, δεδομένης της δημοσιευθείσας προκήρυξης, προκύπτει το ερώτημα πώς θα προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι να ετοιμάσουν μέσα σε μία μέρα το φάκελο της προσφοράς τους.

Τα ερωτήματα πληθαίνουν, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι με βάση την προκήρυξη ο ανάδοχος οφείλει να παραδώσει τα 10 εκατ. self test εντός προθεσμίας επτά ημερών. 

Σφοδρές αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς για κίνδυνο διασποράς

Η ανακοίνωση του κ. Σκέρτσου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους φαρμακοποιούς, οι οποίες ξεπερνούν την αρχική αντίδραση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Λουράντου.

ο πρόβλημα με τους φαρμακοποιούς δεν έχει λυθεί ακόμη ενώ το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους του κλάδου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί να πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί τα self test εντός των φαρμακείων καθώς αυτό θα απαιτούσε ξεχωριστό χώρο κάτι σαν isolation box που σήμερα διαθέτουν κυρίως νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και διαγνωστικά κέντρα.

Από την άλλη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιο Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, θα πρέπει να λυθεί και το ίδιο το θέμα της διανομής, καθώς στην περίπτωση αυτή θα δημιουργούνται ουρές στα φαρμακεία λόγω των περιοριστικών μέτρων που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πολλά άτομα.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν είναι διαδικαστικά αλλά κυρίως επιδημιολογικά ενώ υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν στην τροφοδοσία, στη διανομή, στη λειτουργία της πλατφόρμας για την δήλωση των αποτελεσμάτων.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ για «δώρο» στη Siemens

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται σήμερα, επαναφέροντας έξι ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη για τον επίμαχο διαγωνισμό, καταγγέλλοντας «σιγή ιχθύος» για τη χθεσινή του ανακοίνωση.

– Γιατί αγνοεί τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας )

– Γιατί αγνοεί ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά;

– Γιατί αγνοεί ότι τα self test δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αφού θα δηλώνονται προαιρετικά (!);

– Γιατί αγνοεί ότι οι πολίτες δεν γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός στο «δωρεάν self test», μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για μοριακό για επιβεβαίωση;

– Γιατί αγνοεί την οδηγία του ίδιου του ECDC που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ;

– Γιατί αγνοεί ότι η αγορά γίνεται άρον άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια;

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, επιβεβαιώνει αυτό που όλη η Ελλάδα υποπτεύεται: Ότι για ακόμη μία φορά εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων, αυτή τη φορά στην αγαπημένη του Siemens» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού για τα self test

Η πρόσκληση ορίζει μεταξύ άλλων ότι το self test θα πρέπει:

Να ανιχνεύει αντιγόνο SARS-CoV-2

Να εκτελείται σε δείγματα σιέλου ή ρινικού επιχρίσματος

Να μπορεί να υπάρχει μακροχρόνια φύλαξη (πλέον των 2 μηνών) σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου (5 με 30 βαθμοί Κελσίου)

Η εκτέλεση και ολοκλήρωση της δοκιμασίας (test) να γίνεται αποκλειστικά με εξοπλισμό, που διατίθεται στη συσκευασία (kit) ώστε να μπορεί κάθε δοκιμασία (test) να διατεθεί και να γίνεται οπτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων χωρίς συνοδό εξοπλισμό.

Τα test να παρέχονται είτε σε ατομική είτε σε συσκευασία περισσότερων τεμαχίων ώστε να είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής (πχ χωρίς να είναι αναγκαίος ο διαμοιρασμός διαλυμάτων από τον χρήστη).

Να είναι εύκολο στην χρήση του, προοριζόμενο για ατομική χρήση και από μη επαγγελματία υγείας σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Ενδεικτικά:

Να μην απαιτούνται χειρισμοί κατανομής διαλυμάτων

Να εκτελείται με συσκευές-αναλώσιμα, που είναι μίας χρήσης, πλήρως φορητές

Να μην απαιτείται επιπλέον υλικοτεχνικός εξοπλισμός για τη διενέργειά του εκτός της συσκευασίας

Να παρέχονται στη συσκευασία απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες. Στις οδηγίες να περιγράφεται το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα με σαφήνεια.

Στις ενδείξεις αποτελέσματος να υπάρχει ένδειξη εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας εκτός από

Ο χρόνος έκδοσης του αποτελέσματος να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά

Η συσκευασία (kit) να φέρει πιστοποιητικό CE-IVD τουλάχιστον για επαγγελματική χρήση, με βάση την οδηγία 98/79/EC,

Να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ ́ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προκύπτει σχετική ευαισθησία ≥ 80% και σχετική ειδικότητα ≥ 99 % σε σύγκριση με μοριακή (RT-PCR) μέθοδο αναφοράς, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 100 θετικά μέχρι τον 33ο κύκλο και 200 αρνητικά δείγματα κατ’ αντιστοιχία σε ανάλυση που διεξήχθη από φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απάντηση της Αριστοτελίας Πελώνη

Η Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει σε δήλωσή της ότι «οι προδιαγραφές πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως τη Siemens που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί».

Κατηγορεί μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ότι «διαστρεβλώνει, παραμορφώνει και κατασκευάζει “ειδήσεις” πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά».

Αναλυτικά η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για το ζήτημα:

«Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη μέρα της εθνικής εορτής και της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, για την οποία η Ελλάδα τιμήθηκε σε όλο τον κόσμο, να πετάξει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα με επίσημη ανακοίνωσή του.

Σεβόμενοι τη μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού δεν απαντήσαμε χθες. Αλλά δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει. Διαστρεβλώνει, παραμορφώνει και κατασκευάζει «ειδήσεις» πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά. Λέει ψέματα για τον Πρωθυπουργό και για τα τεστ οικιακής χρήσης που θα προστεθούν στην στρατηγική για τα τεστ με κρατική δαπάνη, ενώ αποκαλεί την επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που εισηγήθηκε τα μαζικά τεστ και τις προδιαγραφές «πελάτες» της Siemens. Δείχνει έτσι, την «εμπιστοσύνη» με την οποία περιβάλλει την επιστήμη από την πρώτη στιγμή.

Οι προδιαγραφές πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως τη Siemens που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Ας μας απαντήσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω για μια φορά καθαρά: Συμφωνεί να προμηθευτεί η χώρα άμεσα οικιακά τεστ, πρώτα από όλη την Ευρώπη και πριν η προμήθειά τους καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού; Συμφωνεί να ανοίξουν δραστηριότητες με τη χρήση των νέων εργαλείων που παρέχει η επιστήμη;

Υ.Γ. Υπάρχει διαγωνισμός με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ας κάνει λίγη υπομονή κι ας περιμένει το αποτέλεσμα.»

ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button