ΩΡΩΠΟΣ

Στη Λιμνοθάλασσα του Ωρωπού

Μια μικρή λιμνοθάλασσα δίπλα σε παραθεριστικές κατοικίες και παραλίες γεμάτες κόσμο που η αξία της ως σταθμός για πολλά μεταναστευτικά είδη την κατατάσσει σε ένα πολύ σημαντικό βιότοπο.Η λιμνοθάλασσα Ωρωπού βρίσκεται στη βόρεια Αττική αμέσως μετά το λιμάνι της πόλης. Εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής σε μια ευρύτερη περιοχή 650 περίπου στρεμμάτων. Πρόκειται για μια ρηχή λιμνοθάλασσα που χωρίζεται από τη θάλασσα από μια στενή λωρίδα άμμου και ενώνεται μαζί της σε διάφορα σημεία, αναλόγως την εποχή και την παλίρροια. Παλιότερα η λιμνοθάλασσα αποτελούσε ενιαίο οικοσύστημα με τις εκβολές του Ασωπού ποταμού που βρίσκονται 2 χιλιόμετρα βορειότερα αλλά η έντονη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή έχει χωρίσει οριστικά τους δύο οικοτόπους. Περιβάλλεται από έναν αλμυρόβαλτο και παλιότερα οι κάτοικοι την λειτουργούσαν ως φυσική αλυκή. Η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης και ανεφοδιασμού για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

Στο νότιο τμήμα του υγροτόπου υπάρχει ένας μεγάλος αλμυρόβαλτος γεμάτος με φυτά τους είδους Salicornia, ενώ προς την ηπειρωτική περιοχή υπάρχουν καλαμιές και βούρλα. Στην μικρή έκταση που χωρίζει την θάλασσα από την οικιστική περιοχή, ανάμεσα στις σαλικόρνιες φυτρώνει ένα ιδιαίτερα σπάνιο λουλούδι, το κολχικό Colchicum soboliferum, το οποίο ανθίζει σε μικρούς πληθυσμούς στο τέλος του χειμώνα. Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι το Aster tripolium, το Cakile maritima, η Dittrichia viscosa, ο Carduus pycnocephalus, η Matthiola tricuspidata, το Medicago minima και το Ornithogalum divergens.

Στην λιμνοθάλασσα του Ωρωπού έχουν καταγραφεί 180 είδη πουλιών μερικά από τα οποία αρκετά σπάνια. Τον χειμώνα την επισκέπτονται μεγάλοι αριθμοί από καστανοκέφαλους γλάρους (μέχρι και 3.500 πουλιά), ενώ από την άνοιξη γεμίζει από κοπάδια σταχτοτσικνιάδων που σταθμεύουν για λίγο εδώ. Επίσης σημαντικά είναι τα κοπάδια των αργυροτσικνιάδων αλλά και οι αφίξεις των φοινικόπτερων. Άλλα κοινά παρυδάτια πουλιά που συναντώνται στην περιοχή είναι λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, χαλκόκοτες, αβοκέτες, χουλιαρομύτες, πρασινοκέφαλες πάπιες, βαρβάρες, γκισάρια, σουβλονούρες, καπακλήδες, καλαμοκανάδες, πετροτρουλίδες, βροχοπούλια, αργυροπούλια, ακτίτες, λασπότρυγγες, κοκκινοσκέλιδες, αλκυόνες, λεπτόραμφοι γλάροι, πολλά είδη από γλαρόνια, αλλά και αρπακτικά όπως καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, γερακίνες, μαυροκιρκίνεζα, πετρίτες και κουκουβάγιες. Στον Ωρωπό έχει διαπιστωθεί ακόμα και η ολιγοήμερη στάθμευση του εξαιρετικά σπάνιου γερανού.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού από θαλασσοσφυριχτές οι οποίοι αναπαράγονται στα ανοιχτά πεδία με χαλίκια και άμμο γύρω από τη λιμνοθάλασσα. Μάλιστα η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού θεωρείται από τα πιο σημαντικά σημεία στην Ελλάδα για την αναπαραγωγή αυτού του είδους. Στην περιοχή επίσης αναπαράγονται καλαμοκανάδες, νανογλάρονα και μικρογαλιάντρες.

Η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού πρόκειται για ένα εξαιρετικό πεδίο για παρατήρηση πουλιών καθώς σχεδόν όλο τον χρόνο συναντά κανείς πολλά και διαφορετικά είδη. Ιδιαίτερα στις αρχές της άνοιξης κατακλύζεται από εκατοντάδες πουλιά και κανείς μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να παρατηρήσει μέχρι και 60 είδη, ενώ τον χειμώνα συχνά περνάνε από εδώ αρκετά σπάνια είδη. Πρόκειται για πολύ σημαντικό βιότοπο για την ορνιθοπανίδα, ωστόσο όμως απειλείται από πολλούς παράγοντες. Η οικιστική ανάπτυξη, τα τροχοφόρα που φτάνουν μέχρι την παραλία, διάφορα χόμπυ όπως μότο-κρος και εκπαιδευτικές πτήσεις ελικοπτέρων αλλά και οι ρήψεις μπαζών είναι τα σημαντικότερα.

Με στοιχεία από:www.naturagraeca.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button