ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική με τους επιστήμονες – Σκληρές οι διαμάχες μεταξύ γιατρών και υπουργών

Τους επιστήμονες που ανήκουν στην επιτροπή των ειδικών ετοιμάζεται να αλλάξει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πλέον η φθορά στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι καθημερινή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση κάποιων λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και πνευμονολόγων θα βρεθούν στελέχη με άλλες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι.

Η κίνηση αυτή συνδέεται άμεσα, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, και με το ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει πλέον να αποδίδουν στην κυβέρνηση τις ευθύνες για την κακή διαχείριση της πανδημίας στο δεύτερο και τρίτο κύμα του κορωνοϊού. Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί τη συγκεκριμένη στιγμή να ρίξει το φταίξιμο για τα κρούσματα, το κλείσιμο της αγοράς και της εστίασης και το μεγάλο λοκντάουν στους ειδικούς και σε «λάθος εισηγήσεις» τους.

Μόνο που, όπως φαίνεται, και από την πλευρά των ειδικών υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι έχουν αποφασίσει να αντισταθούν σε αυτή τη διαδικασία κάνοντας γνωστές τις απόψεις τους και τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτά που θέλει να κάνει η κυβέρνηση και την επιστημονική άποψη που έχουν οι ίδιοι.


Η τελευταία συνεδρίαση έδειξε μάλιστα ότι οι επιστήμονες έχουν στυλώσει τα πόδια και υποστηρίζουν τις απόψεις τους με κάθε κόστος, καθώς μια κακή εξέλιξη στα θέματα της πανδημίας θα τους καθιστούσε υπεύθυνους στα μάτια της κοινής γνώμης.

“Βαρίδι” οι “εθνικοί ήρωες”


Μετά την ένταση πάντως που υπήρξε στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στις δύο πλευρές – καθώς οι ειδικοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αρνητικοί στο να ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με αυτοκίνητο, ενώ αποδέχθηκαν το άνοιγμα της αγοράς υπό τον όρο να γίνουν rapid test σε όλους τους ανθρώπους του λιανεμπορίου – η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζοσπαστικά μέτρα.


Καθώς μάλιστα γύρω από αυτό το θέμα υπήρξαν εντυπωσιακές παλινωδίες (αρχικά αποφασίστηκε να ανοίξουν όλα τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και την επομένη υπήρξε η εξαίρεση της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης), οι οποίες δημιούργησαν μια εικόνα για την κυβέρνηση ότι τα έχει χαμένα και δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μπει στη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».


Η αποδόμηση της επιτροπής ωστόσο δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για την κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός πέρσι τον Ιούνιο, απευθυνόμενος στους ειδικούς, είχε δηλώσει ότι «χωρίς εσάς δεν θα τα είχαμε καταφέρει». Από τότε μέχρι σήμερα ωστόσο κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι «εθνικοί ήρωες», οι «σωτήρες του έθνους», μετατράπηκαν σε βαρίδι για την κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της να διαχειριστεί το πολύ δύσκολο θέμα της οικονομίας.

Η αρχή της σύγκρουσης


Η πρόσφατη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, αφού από τον Οκτώβριο του 2020 – με την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας – είχαν αρχίσει τα σοβαρά προβλήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι από εκείνο το σημείο και μετά εξαφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη φάση της καραντίνας είχε αποθεώσει, καθώς έπειθε τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων να ακούνε την άποψή του και να την ακολουθούν πιστά.


Ήταν η εποχή που η Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάλπαζαν δημοσκοπικά, ενώ η αποδοχή του γνωστού λοιμωξιολόγου ήταν μεγάλη ακόμα και από τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης.
Η πρώτη διαφωνία του Τσιόδρα με την κυβέρνηση εκδηλώθηκε μέσα στον Ιανουάριο, όταν ο επικεφαλής της επιτροπής ζήτησε αύξηση των τεστ στα 50.000 ημερησίως (τότε γίνονταν 10.000 – 15.000 την ημέρα) και αυστηρότερα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Η κυβέρνηση, που είχε πειστεί ότι και στο δεύτερο κύμα τα πράγματα θα πήγαιναν το ίδιο καλά όπως στο πρώτο, επειδή οι πολίτες θα έμεναν στα σπίτια τους, έκανε ότι δεν άκουσε τις προτάσεις του ειδικού, ενώ παρότρυνε τους επιστήμονες να μην μιλούν στα ΜΜΕ διότι δημιουργείται σύγχυση. Παράλληλα, στελέχη της επιτροπής άρχισαν να αφήνουν υπονοούμενα ότι υπουργοί έκαναν εξαγγελίες για το άνοιγμα της αγοράς ή των σχολείων χωρίς να έχουν συνεννοηθεί μαζί τους, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι τους ασκούνταν πιέσεις για να συναινέσουν υπέρ των απόψεων του ενός ή του άλλου υπουργού…

Ύστερα… ήρθε το μπάχαλο

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Ιανουαρίου και παρά την επιφυλακτική στάση της επιτροπής – καθώς όλα έδειχναν ότι έρχεται το τρίτο κύμα της πανδημίας – ο υπουργός Ανάπτυξης με δηλώσεις του δημιούργησε προσδοκίες στους ανθρώπους της αγοράς ότι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.


Την ίδια ώρα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφηνε να εννοηθεί ότι πρώτα απ’ όλα θα άνοιγαν τα σχολεία και ύστερα η αγορά. Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς είχαν άλλωστε καταγραφεί από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να τους μαζέψει λέγοντας ότι δεν πρέπει τα στελέχη της κυβέρνησης να προκαταλαμβάνουν τις εξελίξεις.

Αρχές Φεβρουαρίου, όταν το Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκε ότι χάνεται η μπάλα σε ό,τι αφορά την τήρηση της καραντίνας, υπήρξε η προσπάθεια από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναπροσέγγιση του επικεφαλής της επιτροπής, αλλά, όπως φάνηκε, αυτή η διαδικασία δεν είχε αποτελέσματα.


Αλλά και ανάμεσα στα στελέχη της επιτροπής υπήρχαν συγκρούσεις, καθώς κάποιοι κατηγορούσαν τους συνάδελφους τους ότι είναι υποχωρητικοί και έκαναν ό,τι τους έλεγε η κυβέρνηση. Μιλούσαν μάλιστα για «πρόθυμους» επιστήμονες με πολιτικές φιλοδοξίες.

Πηγή:www.topontiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button