Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Το Γεφυράκι στη Σκάλα, τα κακόβουλα σχόλια και το «σύστημα»

Είδα σήμερα μια πολύ όμορφη φωτογραφία στο Facebook από το Γεφυράκι στη Σκάλα ,κοντά στις Φυλακές και από κάτω διάβασα κάποια υποτιμητικά σχόλια, για την ποιότητα της κατασκευής και για τα προβλήματα της. Αυτά ήρθαν σαν συνέχεια άλλων σχολίων που έχω ακούσει κατά καιρούς για το ίδιο θέμα. Σχολίων που εκπορεύονται από στόματα ανθρώπων που ποτέ δεν έχουν βάλει μια «πέτρα πάνω στην άλλη». Ανθρώπων που έχουν μάθει να κριτικάρουν εκ του ασφαλούς και από απόσταση, μη προτείνοντας και μη επιχειρώντας ποτέ κάτι άλλο. Είναι εκείνο που περίφημα έχει αποδώσει ο Κοέλιο λέγοντας «Αυτοί που ποτέ δεν διακινδύνευσαν τίποτα, είναι άσσοι στο να διακρίνουν  την ήττα των άλλων».

Πάμε τώρα στο γεφυράκι. Ήρθε μια νύχτα από το πουθενά. Ήρθε και από την πρώτη στιγμή μας κέρδισε. Μια υπέροχη ιδέα που δεν χάθηκε στο δρόμο της αναζήτησης των όσων το σύστημα επιβάλλει, που δεν έψαξε καμιά δεκαριά παράλογες πλην όμως νόμιμες και απαραίτητες από το σύστημα εγκρίσεις, που δεν μπήκε στην διαδικασία να αναζητήσει το καλύτερο κόστος, μιας και στοίχισε ελάχιστα και φτιάχτηκε με εθελοντική και άμισθη εργασία, που δεν συζητήθηκε σε καμιά δεκαριά επιτροπές μέχρι να φτάσει μετά από δύο τρία χρόνια να πάρει την άδεια κατασκευής, που τελικά ρομαντικά με παλιά φιλοσοφία και με παλιό παραδοσιακό τρόπο ήρθε να «τσαλακώσει» τα τερτίπια του συστήματος και σε ένα βράδυ να αλλάξει μια πραγματικότητα και να  ανοίξει έναν πανέμορφο νέο μονοπάτι ανάμεσα στον περίπατο στον έρωτα και στο στοχασμό.

Μα έτσι δεν έρχονται όλες οι μικρές και οι μεγάλες επαναστάσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα? Έτσι δεν έρχεται ένα φως εκεί που όλα φαίνονται να τα καλύπτει το σκοτάδι και τα πάντα αποκαλύπτονται σε όλη τους την έκταση?

Το γεφυράκι στη Σκάλα στέλνει ένα μήνυμα προς όλους όσους θέλουν να λέγονται Ενεργοί Πολίτες. Ένα μήνυμα απλό και ξεκάθαρο. Μην κρύβεστε πίσω από όσα ένα δαιδαλώδες σύστημα επιβάλλει στα δημόσια έργα. Μην μπαίνετε στο «τρυπάκι» να αναβάλετε τα απλά προκειμένου να τα εξασφαλίσετε, αν και όταν τελειώσει η παράλογη πορεία των Εγκρίσεων και των υποτιθέμενων δικλείδων ασφαλείας και νομιμότητας.

Και στέλνει και ένα άλλο μήνυμα προς όλους εκείνους έχουν μάθει να στέκονται από την άλλη πλευρά του δρόμου και δείχνουν με το δάχτυλο κατακρίνοντας και βγάζοντας χολή και δηλητήριο. Και αυτό το μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο. Τους λέει  ξεκάθαρα: «Όσο εσείς κρίνετε και κατακρίνετε αυτά που εμείς που ονειρευόμαστε τα Γεφυράκια όλου του κόσμου κάνουμε πράξη, τόσο θα μας βρίσκετε απέναντι, τόσο θα μας οπλίζετε με φαντασία και με ρομαντισμό, τόσο θα μας δίνετε αφορμές να ξεπερνάμε τα τεχνητά διλλήματα που το σύστημα σας βάζει, στην αυτοδιαχείριση, στον εθελοντισμό, στην κοινωνική παρεμβατικότητα, στη λαϊκή πρωτοβουλία. Όσο εσείς θα διεκδικείτε νομιμοφάνεια και την δήθεν έξωθεν καλή μαρτυρία, εμείς θα αναδεικνύουμε την λογική, τον «άλλο» τρόπο σκέψης και δράσης, τον αυθορμητισμό και το δίκαιο των πολιτών των ανοικτών κοινωνιών. Ζήτω τα γεφυράκια όλου του κόσμου και οι “μυαλοφυγόδικοι” που στο φως του φεγγαριού μην σταματώντας ποτέ να ονειρεύονται τα στήνουν για όλους εμάς και μας τα προσφέρουν απλόχερα και χωρίς να αποζητούν και να περιμένουν τίποτα από κανέναν. Αρκεί που κάνουν αυτό που διατάζει το μυαλό, η καρδιά και ο λογισμός τους. Εμπρός να γεμίσουμε καινούργια Γεφυράκια!!!!  

Ζαφείρης Στέφανος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button