ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελευθεροτυπία στην Ελλάδα: κάθε χρόνο και χειρότερα

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η τελευταία έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Φουλ διασυρμός για τη χώρα μας με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Τιτλοφορείται «Eπικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» και θεωρεί ότι «η ελευθεροτυπία υπέφερε στην Ελλάδα το 2020».

Γίναμε βούκινο και στο εξωτερικό, τύφλα να ’χει ο Ορμπαν μπροστά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κι ενώ το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, το 2020 πήγαμε ακόμα παρακάτω, φτάνοντας στην 70ή θέση. Εχω την αίσθηση πως το 2021 μπορούμε ακόμα καλύτερα, ακόμα χειρότερα δηλαδή.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση». Την τιμητική του έχει και ο Στέλιος Πέτσας που διασύρεται διεθνώς με την περίφημη λίστα του: «Τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης 20 εκατ. ευρώ για τον ιό».

Επισημαίνεται επιπλέον ότι οι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους. Αναφέρεται η περίπτωση μελών κινηματογραφικού συνεργείου με Γερμανούς δημοσιογράφους που γύριζε ντοκιμαντέρ στη Σάμο και είχαν καταγγείλει τη σύλληψη και κακομεταχείρισή τους από αστυνομικούς, καθώς και η παρεμπόδιση δημοσιογράφων να καλύψουν την πυρκαγιά στη Μόρια. «Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά», σημειώνουν. Και δεν ξεχνούν ότι «στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν επετειακή διαδήλωση [σ.σ. 6ης Δεκέμβρη] στα τέλη του 2020 και έσυρε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των μέτρων για τον Covid-19, προσάγοντάς τον άμεσα».

Ούτε ο τομέας Υγείας με αφορμή την πανδημία θα μπορούσε να λείπει από την έκθεση, με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα να τονίζουν ότι «οι δημοσιογράφοι έπρεπε να έχουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία» και ότι «το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο υγειονομικό προσωπικό να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης». Επισήμαναν δε και την απόφαση της ΕΡΤ να κρύψει τα πλάνα με το κορονοπάρτι του πρωθυπουργού στην Ικαρία, έστω και αν αυτό έγινε φέτος. Φυσικά αναφέρονται και στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

www.efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button