ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακαταδίωκτο / Διώξεις στους γιατρούς και ασυλία στα κυβερνητικά στελέχη

Βιομηχανία διώξεων από την κυβέρνηση στους υγειονομικούς για να τους κλείσει το στόμα και ασυλία στα κυβερνητικά στελέχη

Σάλο έχει προκαλέσει εδώ και δύο ημέρες η αιφνίδια επιλογή της κυβέρνησης να περάσει τροπολογία με την οποία παρέχεται ασυλία και επιβάλλεται σιωπή σε όλα τα μέλη των τριών επιστημονικών επιτροπών συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών στελεχών.https://e655ab154dce72ea95e86793c764c46f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πραγματικός στόχος του Μαξίμου δεν είναι άλλος από το να προστατευθούν πολιτικά πρόσωπα. Βέβαια η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και βρίσκονται αντιμέτωποι με βιομηχανία διώξεων η οποία θέλει να τους κλείσει το στόμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης -και ψήφισε μόνο η ΝΔ– τα μέλη των τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων για τον κορωνοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο.

Πίσω από τους λοιμοξιωλόγους επέλεξε να κρυφτεί και πάλι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφορικά με το ακαταδίωκτο σε γιατρούς, κυβερνητικά στελέχη και πολιτικούς παράγοντες των τριών επιτροπών.https://www.youtube.com/embed/wUrkbOAHScY?rel=0&showinfo=1&start=2179&hl=en-US

«Η ρύθμιση αυτή έχει να κάνει με τους θεσμούς και όχι με συγκεκριμένα πρόσωπα», δήλωσε ο Β. Κοντοζαμάνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η θωράκιση των «μελών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων από άτομα που κάνουν κατάχρηση των δικονομικών δυνατοτήτων και δημιουργούν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία της επιτροπής».

Ο ίδιος μάλιστα, «παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες» δήλωσε ότι «η επιτροπή αποτελείται από επιστήμονες και η διατύπωση επιστημονικών απόψεων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτέλεσμα δίωξης». Ωστόσο επέλεξε να μην απαντήσει για ποιο λόγο με την εν λόγω τροπολογία της κυβέρνησης, εκτός από τους γιατρούς-επιστήμονες των επιτροπών προστατεύονται και κυβερνητικά στελέχη.

Ακόμη, ο Β. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «οι γιατροί δεν ευθύνονται έναντι τρίτων» και ότι «το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες. Εφόσον χρειαστεί περαιτέρω θωράκιση εδώ είναι ο νομοθέτης».

Μάλιστα είναι τόσο πλήρες το νομικό πλαίσιο που η κυβέρνηση δεν δίστασε τρεις τουλάχιστον φορές να ασκήσει διώξεις σε γιατρούς. Όχι βέβαια επειδή πήραν μια λάθος απόφαση αλλά επειδή είτε τόλμησαν να μιλήσουν για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά, είτε με πρόσχημα δηλώσεις ότι οι γιατροί θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είτε επειδή νόσησαν από κορωνοϊό.

Νωρίτερα σήμερα, το παιχνίδι της αποσιώπησης της προστασίας των πολιτικών προσώπων έπαιξε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη η οποία υποστήριξε ότι η τροπολογία προβλέπει την προστασία των λοιμωξιολόγων χωρίς να πει καμιά κουβέντα για την προστασία των κυβερνητικών στελεχών.

Παράλληλα, η τροπολογία της κυβέρνησης προκάλεσε τεράστιο κύμα αντιδράσεων ακόμη και στους ιατρικούς κύκλους, με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, να ξεκαθαρίζει ότι αποποιείται της ασυλίας που του προσφέρει η τροπολογία ως μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς δεν προστατεύονται οι υγειονομικοί οι οποίοι δίνουν τη μάχη απέναντι με την πανδημία στην πρώτη γραμμή, αντίθετα με όσα δήλωσε το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Στυγνή ομολογία ενοχής για τον χειρισμό της πανδημίας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το ακαταδίωκτο κυβερνητικών στελεχών. «Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες. Ούτως ή άλλως βάσει του νόμου ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός. Η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε «παραδοχή ενοχής» την τροπολογία της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επεσήμανε ότι «στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει πολιτικά πρόσωπα, θέλει να μην αναγκαστούν μέλη της επιτροπής να βγουν και να μιλήσουν για παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο έργο τους από πολιτικά πρόσωπα.

«Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι η τροπολογία έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη αποσπασμάτων από τα πρακτικά της επιτροπής» τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

www.avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button