ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις από Μεγάλη Πέμπτη – SMS και για το τραπέζι του Πάσχα

Ανοίγει η εστίαση με SMS αλλά τα μηνύματα θα καταργηθούν με το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Με αποστολή SMS στο 13033 ανοίγει η εστίαση τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή στις 3 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από Μεγάλη Πέμπτη ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός περιφέρειας, και επομένως οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με όχημα από δήμο σε δήμο και τις καθημερινές.

Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, η κατάργηση των SMS στο 13033 θα έρθει όταν ανοίξουν και οι μετακινήσεις εκτός νομού, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 15 Μαΐου, δηλαδή την ίδια ημερομηνία που θα ανοίξει και ο τουρισμός. 

Παράλληλα, όσον αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυστηρούς περιορισμούς για τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες θα λειτουργήσουν από Δευτέρα του Πάσχα χωρίς μουσική και αυστηρά σε υπαίθριους χώρους. Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που θα τίθεται σε ισχύ από τις 3 Μαΐου στις 23:00, τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 22:45, δηλαδή 15 λεπτά πριν την έναρξη του απαγορευτικού. «Ολοι θα πρέπει να είναι στα σπίτια τους στις 23:00» διεμήνυσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα

Η μετακινήσεις για το εορταστικό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα θα πραγματοποιούνται με αποστολή SMS 6 στο 13033, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα -και μόνο για αυτή την ημέρα- επιτρέπεται η συγκέντρωση δύο οικογενειών, με ανώτατο όριο 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και 12 ατόμων σε εξωτερικό χώρο. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευσης κυκλοφορίας ισχύει από 22:00 και τις 5:00.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες το Πάσχα

Κατά τη διάρκεια τη ενημέρωσης της Μεγάλης Τετάρτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έκανε νέα ειδική αναφορά στα μέτρα που θα ισχύουν στις εκκλησίες το Πάσχα. Συγκεκριμένα ο Νικος Χαρδαλιάς σημείωσε: 

  • Και για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Οσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθύμισε ότι:

  • Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.
  • Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
  • Την Κυριακή του Πάσχα -και μόνο- υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6. Ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού self test σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
  • Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Ανοιξε η πλατφόρμα για εμβόλια των 40 – 44

Τη Μεγάλη Τετάρτη άνοιξε τελικά η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 40 έως 44 ετών. Το άνοιγμα της πλατφόρμαςανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα περισσότεροι συμπολίτες μας.

«Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορονοϊού και σήμερα ξεπερνάμε τα  3.000.000 εμβολιασμούς», ανέφερε κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Είμαστε πολύ περήφανοι για την πορεία των εμβολιασμών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λόγω της αυξημένης ζήτησης για εμβόλια στις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-44, « θα υπάρξει άμεσα απόψε αύξηση εμβολιαστικών γραμμών και νέα εμβολιαστικά κέντρα».

www.ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button