ΔΙΕΘΝΗ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ηχηρό ράπισμα κατά της Ελλάδας για θέματα ελευθερίας Τύπου

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου παρατηρεί ότι στην Ελλάδα έγιναν πολύ συγκεκριμένες και σοβαρές παραβιάσεις.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδείξουν “μεγαλύτερη πολιτική βούληση” προκειμένου να ανακόψουν “την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου”, με αφορμή τη δημοσιοποίηση αριθμού ρεκόρ πληγμάτων στα ΜΜΕ.

Στη σχετική έκθεση γίνεται ρητή αναφορά στην Ελλάδα κυρίως σε ότι αφορά τη λίστα Πέτσα καθώς, όπως αναφέρεται, “ελληνικά MMΕ που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραμελήθηκαν είτε αποκλείστηκαν τελείως από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ”.

Σύμφωνα με την έκθεση “η εβδομαδιαία εφημερίδα Ντοκουμέντο αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου από τη χρηματοδότηση και ο εκδότης του ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για αντίποινα για τις πρόσφατες έρευνες του μέσου”.

“Ο σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου υποχωρεί σε πολλές χώρες. Τα τελευταία χρόνια είδαμε μια αύξηση των περιπτώσεων βίας και εκφοβισμού εναντίον δημοσιογράφων”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Μαρίγια Πετσίνοβιτς Μπούριτς, γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η γενική γραμματέας κατήγγειλε τη “λογοκρισία” και τα “αντίποινα” που υπέστησαν δημοσιογράφοι “που εξέφραζαν αμφιβολίες για την πολιτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις” στο πλαίσιο της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19.

“Είναι καιρός να θυμίσουμε πως τα κράτη έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν ώστε οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους (…) και να μπορούν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους ως δημόσιοι ‘φρουροί’, κάτι που περιλαμβάνει τη δυνατότητά τους να θέτουν ερωτήσεις για τις αποφάσεις και τη δράση των δημόσιων αρχών”, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων που συνενώνει 14 οργανώσεις μεταξύ των οποίων οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα (RSF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ή ακόμη το Άρθρο 17 (Article 19).

Η έκθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταγράφει “201 περιπτώσεις όπου απειλήθηκε σοβαρά η ελευθερία του Τύπου” που σημειώθηκαν το 2020 στις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, “ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε μια χρονιά” αφότου ξεκίνησε η δραστηριότητα της πλατφόρμας το 2015.

Καταγράφηκε αριθμός “ρεκόρ” φυσικών επιθέσεων (52 περιπτώσεις) ή παρενόχλησης (70 περιπτώσεις). “Η Γαλλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Ουκρανία καταμετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων εκφοβισμού και παρενόχλησης δημοσιογράφων”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

www.news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button