ΩΡΩΠΟΣ

Βιωματικό θεματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό»

Το βιωματικό θεματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό» δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική ονειρική εμπειρία, όπως στις ιστορίες που αφηγούνταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Μέσα στα δέντρα και το πράσινο, τα παιδιά γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη ζωή στο παραδοσιακό χωριό μιας άλλης εποχής, διασκεδάζουν με τα ζώα, μαθαίνουν πώς να ζουν σε αρμονία με τη φύση. Στο αθλητικό κέντρο «The Greeks» που βρίσκεται εντός του πάρκου, έχουν την ευκαιρία να κάνουν με ασφάλεια τα σπορ που τους αρέσουν.

Το πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό» αποτελεί την πιο πρωτότυπη πρόταση για σχολικές εκδρομές, παιδικά πάρτι και κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και για τη δημιουργική ψυχαγωγία όλης της οικογένειας. Βρίσκεται σε μια κατάφυτη τοποθεσία στον Αυλώνα, χαρακτηριστικό δείγμα του «Αττικού τοπίου.» Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη αφού απέχει μόλις λίγα λεπτά από την Εθνική οδό. Οι υποδομές και το προσωπικό του πάρκου εγγυώνται την ασφάλεια των παιδιών.

Νερόμυλος, αλώνι, πατητήρι, παραδοσιακά σπίτια και καφενείο, μποστάνι με αρωματικά φυτά, στάβλοι με ζώα (ταύροι, πόνι, κουνέλια, κότες, κατσίκες, πρόβατα, παγώνια), αλλά και περιφραγμένος χώρος με ελάφια, δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς ήταν η αγροτική ζωή παλιά, τότε που οι παππούδες και οι γιαγιάδες αφηγούνταν παραμύθια δίπλα στην πυροστιά. Παράλληλα, με τις υποδομές κομπόστ, ανακύκλωσης και συλλογής βρόχινου νερού, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με οικολογικές πρακτικές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής τους συνείδησης.

Στο αθλητικό κέντρο «The Greeks» που βρίσκεται εντός του πάρκου, θα βρείτε γήπεδο 5*5 με χορτοτάπητα, γήπεδο βόλεϊ-χάντμπολ-μπάσκετ, δύο γήπεδα τένις, δύο τραπέζια πινγκ πονγκ, αίθουσα χορού, καθώς κι αίθουσα γυμναστικής και πολεμικών τεχνών. Ακόμα στο χώρο του θεματικού πάρκου μπορεί κάποιος να εξασκηθεί και στην τοξοβολία.

Στο «Μια φορά κι έναν καιρό» θα βρείτε επίσης έναν πολύ όμορφο παιδότοπο με τραμπολίνο και τσουλήθρες, δίπλα στην πλήρως εξοπλισμένη καφετέρια. Ακόμη, υποδομή για μπάρμπεκιου και ξυλόφουρνο που ετοιμάζει πίτσες για όσους πεινάσουν. Μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στα ξύλινα τραπέζια κάτω από τα ειδικά κατασκευασμένα ξύλινα σκέπαστρα

Σημειώστε επίσης ότι γίνονται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κι εκμάθησης αθλημάτων.

Το βιωματικό θεματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό» έχει την υποδομή και τους καταρτισμένους ανθρώπους για να προσφέρει στα παιδιά μια διαφορετική εμπειρία. Και τα παιδιά το λατρεύουν!

Αθλητικό κέντρο «The Greeks»

Στο χώρο του πάρκου «Μια φορά κι έναν καιρό» λειτουργεί από το 2001 το πλήρως εξοπλισμένο αθλητικό κέντρο «The Greeks». Το «The Greeks». Περιλαμβάνει:

 • Γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 με χορτοτάπητα,
 • γήπεδο βόλεϊ-χάντμπολ-μπάσκετ,
 • δύο γήπεδα τένις,
 • δύο τραπέζια πινγκ πονγκ,
 • αίθουσα χορού,
 • αίθουσα γυμναστικής.

Στο «The Greeks» λειτουργεί ακαδημία ποδοσφαίρου και ακαδημία υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού. Διοργανώνονται επίσης πρωταθλήματα 5×5, φιλικά παιχνίδια, καθώς κι εταιρικά πρωταθλήματα.

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα λειτουργεί Ακαδημία μοντέρνου χορού και μπαλέτου.

Ακόμα, γίνονται μαθήματα τένις, ενόργανης γυμναστικής και πολεμικών τεχνών.

Παιδικά πάρτι – Κοινωνικές εκδηλώσεις

Το βιωματικό θεματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό» αποτελεί την πιο πρωτότυπη λύση για τα παιδικά πάρτι, τα γλέντια των βαφτίσεων, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα εταιρικά events. Μέσα στη φύση, με το παραδοσιακό χωριό, τα ζώα και το αθλητικό κέντρο The Greeks, το «Μια φορά κι έναν καιρό» είναι ένας διαφορετικός χώρος που προσφέρεται για όσους έχουν βαρεθεί το «μια από τα ίδια». Τα παιδιά μπορούν να παίξουν όσο θέλουν και ό,τι θέλουν με απόλυτη ασφάλεια. Σε περίπτωση που ζητηθεί, είναι διαθέσιμος ανιματέρ για ακόμα μεγαλύτερο ξεφάντωμα. Επιπλέον, το παιδικό πάρτι μπορεί να έχει κι εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, το «Μια φορά κι έναν καιρό» έχει όλη την αναγκαία υποδομή εστίασης για τα πάρτι και τις εκδηλώσεις σας: πλήρως εξοπλισμένη καφετέρια για καφέδες και αναψυκτικά, ξυλόφουρνο για λαχταριστές πίτσες, μπάρμπεκιου και σουβλάκια, ξύλινες σκεπασμένες τραπεζαρίες, δυνατότητα catering. Και τιμές… απολύτως προσιτές!

Εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές στο «Μια φορά κι έναν καιρό»

Μαθαίνουμε με το παιχνίδι και το προσωπικό βίωμα

Εκπαιδευτική σχολική εκδρομή;

Προορισμός «Μια φορά κι έναν καιρό»!

Γιατί; Γιατί στο βιωματικό θεματικό πάρκο για παιδιά «Μια φορά κι έναν καιρό» οι σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές είναι πολύ πολύ διαφορετικές από όσα έχουμε συνηθίσει.

Στο «Μια φορά κι έναν καιρό» τα παιδιά δεν «περνούν» απλώς τον χρόνο τους. Με ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα που στηρίζεται στο βίωμα και το παιχνίδι, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για την καθημερινότητα στο χωριό, τον κύκλο των αγροτικών εργασιών τον παλιό καιρό, καθώς και για την αλληλεξάρτηση του ανθρώπου και της φύσης.

Το πρόγραμμα της εκδρομής στο «Μια φορά κι έναν καιρό» έχει καταρτιστεί από εξειδικευμένη ομάδα παιδαγωγών.

Την ευθύνη του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν οι παιδαγωγοί καθηγητές φυσικής αγωγής Δημήτρης Αρβανίτης, Μαρία Κασωτάκη και Ελένη Βαρδακαστάνη, η σκηνογράφος – θεατρολόγος Νατάσα Τοδώρη, η απόφοιτη φιλοσοφικής Ιωάννα Σαπέρα και η οικογενειακή σχολική σύμβουλος Χαρά Τράπκου, ενώ τα σκηνικά εχουν δημιουργηθεί με ευθύνη των σκηνογράφων Πάνου και Μεταξίας Ψυχογιού και το σκηνικό των εποχιακών εργασιών από τους σκηνογράφους Περικλή και Μαρίνα Κυριακού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 στάδια κατά τη διάρκεια των οποίων μέσα από μια σειρά βιωματικών-θεατρικών παιχνιδιών, παντομίμας, ξεναγήσεων και παρουσιάσεων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή:

 • με τα σπίτια και το παντοπωλείο του χωριού όπως ήταν κάποτε,
 • τον κύκλο των γεωργικών εργασιών σε συνάφεια με τι εποχές του χρόνου (πχ τον κύκλο «από το στάρι στο ψωμί»),
 • τα παλιά αγροτικά εργαλεία,
 • τα ζώα του χωριού,
 • τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας όταν ήταν παιδιά.

Μετά το τέλος του προγράμματος, τα παιδιά μπορούν να παίξουν χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου The Greeks που βρίσκεται εντός του «Μια φορά κι έναν καιρό. Το The Greeks διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, πινγκ πονγκ, καθώς κι αίθουσες για χορό και πολεμικές τέχνες.

Ο χώρος του «Μια φορά κι έναν καιρό» παρέχει απόλυτη ασφάλεια, είναι οριοθετημένος και επιτηρούμενος από καταρτισμένο προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι στο πάρκο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένη καφετέρια με σκεπασμένες ξύλινες τραπεζαρίες, όπου τα παιδιά μπορούν να φάνε και να πιουν το χυμό τους. Και όπως αρμόζει στις παραδόσεις της φιλοξενίας, το καφεδάκι και το γεύμα των συνοδών κερασμένα από εμάς.

Στο «Μια φορά κι έναν καιρό» η σχολική εκδρομή είναι μια αξέχαστη παιδαγωγική εμπειρία. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να την ζήσουν!

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Μια φορά κι έναν καιρό»

Νηπιαγωγείο – Δημοτικό

Ο κύκλος του ψωμιού Πώς γίνεται η μαγική διαδικασία που μεταμορφώνει το στάρι σε ψωμί; Τα παιδιά έρχονται κοντά στα παλιά γεωργικά εργαλεία και γίνονται τα ίδια γεωργοί και φουρνάρηδες, ανακαλύπτοντας με βιωματικό τρόπο πώς διαμορφώνεται ο θαυμαστός κύκλος του ψωμιού: Απ’ το χωράφι στο αλώνι, μετά στον νερόμυλο και τέλος στον φούρνο. Φεύγοντας, κάθε μαθητής παίρνει το δικό του ψωμί από προζύμι.

Τρύγος Ελάτε να τρυγήσουμε, να κουβαλήσουμε με τα κοφίνια μας τα ζουμερά σταφύλια στο πατητήρι του πάρκου μας και εκεί να αρχίσουμε το πάτημα των σταφυλιών μέχρι να βγει ο μυρωδάτος μούστος για τα μουστοκούλουρά μας.

Μέλι Μέσα στη γυάλινη κυψέλη, χιλιάδες μέλισσες μας περιμένουν για να μάθουμε την τέλεια οργανωμένη κοινωνία τους. Θα εξοικειωθούμε με τον εξοπλισμό του μελισσοκόμου, τις κυψέλες (σύγχρονες και παραδοσιακές), θα γευτούμε το υπέροχο μέλι και θα γνωρίσουμε και όλους τους υπόλοιπους θησαυρούς της μέλισσας (γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κερί).

Ζώα του αγρού Τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά το κοτέτσι και τον στάβλο. Γίνονται τα ίδια κτηνοτρόφοι αφού μέσα από διαδραστικά παιχνίδια πραγματοποιούν όλες τις εργασίες ενός αγροτόσπιτου.

Οι εργασίες και τα επαγγέλματα της υπαίθρου σε σχέση με τις εποχές του χρόνου Η αλληλεπίδραση του ανθρώπου και της φύσης σε ένα βιωματικό παιχνίδι. Τα παιδιά βιώνουν την αλλαγή των εποχών μέσα από τις διαφορετικές εργασίες του αγρότη όπως την συγκομιδή ελιάς, το κλάδεμα δέντρων, το μάζεμα φύλων, το σκάλισμα, η σπορά, το αλώνισμα, το πάτωμα σταφυλιών και η ύφανση.

Ελιά – Το δέντρο της Μεσογείου Η ελιά είναι το πιο χαρακτηριστικό δέντρο της Μεσογείου. Στον ελαιώνα του «Μια φορά κι έναν καιρό», τα παιδιά ανακαλύπτουν την περιπέτεια της ελιάς από το δέντρο μέχρι το τραπέζι μας. Μαθαίνουν το σκάλισμα, το πότισμα, τη λίπανση, το κλάδεμα, το μάζεμα του καρπού.

Παιχνίδια στην αλάνα Παίζουμε ξανά τα ξεχασμένα παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς. Παιχνίδια άμιλλας και συνεργασίας, μακριά από τις… οθόνες:

• Περνά, περνά η μέλισσα
• Αλάτι χοντρό, αλάτι ψιλό
• Βασιλιά, βασιλιά με τα 12 σπαθιά
• Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα
• Μήλα
• Μαντήλι
• Διελκυστίνδα
• Τσουβαλοδρομία

Ήθη και έθιμα των Γιορτών

Χριστούγεννα
Γνωρίζουμε τους θρύλους και τις παραδόσεις για το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Το Χριστόψωμο και οι καλικάτζαροι. Μαθαίνουμε να κατασκευάζουμε παραδοσιακά στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Απόκριες – Καθαρή Δευτέρα

Θα φτιάξουμε τον παραδοσιακό μας χαρταετό με καλαμάκια και αλευρόκολλα και θα δοκιμάσουμε το πέταγμά του στους χώρους του πάρκου μας. Όσο για την αποκριάτικη μάσκα μας, θα την φτιάξουμε με χαρτόνι όπως έκανε η γιαγιά. Θα γνωρίσουμε και τη Βενετσιάνικη μάσκα που φτιάχνεται από γυψόγαζα.

Πάσχα
Ξεκινώντας από την κυρά Σαρακοστή θα ταξιδέψουμε πίσω στα έθιμά μας με τα Λαζαράκια, τα βαμμένα με φυτικά χρώματα αυγά μας με τον τρόπο της γιαγιάς (τυλιγμένα μέσα σε κάλτσα με σχέδια φυτών). Τέλος, θα στολίσουμε την πασχαλινή μας λαμπάδα.

Γυμνάσιο – Λύκειο

Μission X – Αθλήσου όπως ένας αστροναύτης (Άσκηση-Διατροφή)Το Mission X – Αθλήσου όπως ένας Αστροναύτης είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της NASA και άλλων διαστημικών οργανισμών. Εστιάζει στην καλή φυσική κατάσταση και τη σωστή διατροφή των παιδιών, ακολουθώντας το πρότυπο της εκπαίδευσης των αστροναυτών της NASA. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως «Περπατώ στη βάση», «Ενδυνάμωση πληρώματος», «Χτίζοντας διαστημικό σώμα».

Αγροτικές συνεργατικές δράσεις Για να μειώσουμε το στρες των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα με στόχο να έρθουν σε ενεργητική επαφή με τις αγροτικές δουλειές, τα οικόσιτα ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Η ζωή στο χωριό έχει λιγότερο άγχος και αυτό να εμφυσήσουμε και στα παιδιά μέσα από βιωματικές δράσεις και δρώμενα

Βότανα- Φυτικά καλλυντικά–Απόσταξη αρωματικών φυτών Εισάγουμε τα παιδιά στον μαγικό κόσμο των βοτάνων. Χρώματα και αρώματα, επιστημονικές ονομασίες και παραδοσιακά ονόματα, θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι παρασκευής, παρουσιάζονται με απλό κι εύληπτο τρόπο.

Ανακύκλωση – κομποστοποίηση – επαναχρησιμοποίηση των αντικειμένων Ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που αποσκοπεί στο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με οικολογικές πρακτικές, καθώς και να ενισχύσει την οικολογική συνείδηση και την κουλτούρα της ανακύκλωσης. Τι είναι το κομπόστ, γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο τα παλιά αντικείμενα; Ένα μάθημα ζωής σε αρμονία με τη Φύση.

Ανοιχτά καθημερινές από τις 5:30 το απόγευμα ως τις 12 το βράδυ και Σαββατοκύριακα από τις 11:00 το πρωί έως 12:00 το βράδυ.
Η είσοδος είναι δωρεάν για ατομικές επισκέψεις. Ειδικές χρεώσεις (ανάλογα με τις επιλεγόμενες υπηρεσίες) για ομαδικές εκδρομές, πάρτι και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Το παλιό χωριό

Πώς ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τότε που λέγανε τα παραμύθια δίπλα στην πυροστιά; Πώς ήταν στο χωριό εκείνους τους καιρούς;

Στο «Μια φορά κι έναν καιρό» τα παιδιά μαθαίνουν από πρώτο χέρι πώς ήταν το παλιό χωριό με τα πέτρινα σπίτια, το παντοπωλείο, τα παλιά εργαλεία, τις λάμπες πετρελαίου, το νερόμυλο, το κάρο, τους στάβλους, το αλώνι, το μποστάνι και τα χωράφια. Ένα μάθημα ιστορίας που γίνεται μέσα από μια πολύ όμορφη προσωπική εμπειρία, πρωτόγνωρη για τα παιδιά της πόλης.

Ο κύκλος του ψωμιού

Για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε την πρωταρχική γνώση για κάθε άνθρωπο. Όμως στη σημερινή αστικοποιημένη τεχνολογική κοινωνία τα παιδιά δεν ξέρουν πλέον πώς φτιαχνόταν παραδοσιακά το ψωμί. Στο «Μια φορά κι έναν καιρό» τα παιδιά γνωρίζουν τον «κύκλο του ψωμιού» με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Όχι σαν διδακτική ομιλία, αλλά σαν προσωπική εμπειρία.

Στο «Μια φορά κι έναν καιρό» τα παιδιά θα δουν από κοντά:

 • Το όργωμα του χωραφιού με το αλέτρι.
 • Τη σπορά του σταριού.
 • Το θερισμό και το αλώνι.
 • Τη διαδικασία της άλεσης στον νερόμυλο.
 • Το ζύμωμα.
 • Και τελικά το ψήσιμο του ψωμιού στον ξυλόφουρνο.

Η ολοκληρωμένη παρουσίαση γίνεται εύκολα αντιληπτή και αποτυπώνεται στη μνήμη.

Πώς να ζούμε αρμονικά με τη φύση

Στο «Μια φορά κι έναν καιρό» τα παιδιά μαθαίνουν μια σειρά από πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, καλλιεργώντας την οικολογική συνείδηση τους.

Πώς επαναχρησιμοποιούμε τα αντικείμενα;

Πώς συλλέγουμε το βρόχινο νερό;

Πώς κάνουμε ενεργειακή οικονομία;

Πώς φτιάχνουμε κομπόστ;

Εντέλει, πώς μπορούμε να ζούμε και να παράγουμε σε αρμονία με τη φύση;

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την προσωπική εμπειρία τους, σε μια διαδικασία που τους φαίνεται περισσότερο παιχνίδι παρά μάθημα.

Διεύθυνση

Παναγίας Γρηγορούσης, 19011 Αυλώνας Αττικής (χάρτης)

E-mail

[email protected]

Επικοινωνία

Για κρατήσεις και οποιαδήποτε ερώτηση επικοινωνήστε στο 22950-29933, 6977-656028

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button