ΤΑΞΙΔΙ

Διαδρομή Αυλώνας – Αγία Τριάδα – Αγία Μαρίνα

Όσοι έχουμε τόπο διαμονής την Αθήνα, έχουμε την Πάρνηθα σαν το μέρος που πάμε όταν θέλουμε να ξεφύγουμε από το (πολύ) τσιμέντο -ή να ξεφύγουμε γενικώς- αλλά και χωρίς να ταλαιπωρηθουμε πολύ σε άλλες μακρινές διαδρομές. Και πρέπει να νιώθουμε τυχεροί που αυτό το βουνό είναι τόσο κοντά μας. Έχω περπατήσει αρκετά σαββατοκύριακα (κυρίως) τα μονοπάτια της Πάρνηθας, σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικές παρέες, πάντα βρίσκεται κάτι που να σε συναρπάσει και να σου δώσει το απαραίτητο οξυγόνο για την υπόλοιπη εβδομάδα στην πόλη.
Εδώ λοιπόν, ξεκινάω μια καταγραφή αυτών των ιστοριών, και θα το κάνω όχι με μια από τις κλασσικές διαδρομές αλλά θα πάμε από την άλλη πλευρά της Πάρνηθας.

Διαδρομή Αυλώνας – Αγία Τριάδα – Αγία Μαρίνα.
Ή αλλιώς, την λες και εκκλησιαστική πεζοπορική διαδρομή. Θα καταλάβεις γιατί σύντομα. Από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αυλώνα διασχίζοντας ανηφορικά το χωριό θα φτάσεις στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας και θα πάρεις τις πρώτες ανάσες στον όμορφο προαύλιο χώρο του.
IMG_34311
Η συνέχεια και μέχρι να αποκοπείς εντελώς από τον πολιτισμό (ή τελοσπάντων όσο αυτό είναι πιθανό) δε θα είναι τόσο όμορφη. Παρατημένα αυτοκίνητα, οικόπεδα  με σκουπίδια και σιδερικά συγκεκρωμένα που σου δίνουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Που μερικές φορές μπορεί να γίνει και λίγο spooky.
IMG_34313Όταν φτάσεις στην Ιερά Μονή Στουδίου, όμως, που βρίσκεται εκεί κοντά, η εικόνα αυτή λίγο θα αλλάξει και το τοπίο πλέον γίνεται καθαρό πράσινο. Η Μονή αυτή ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ Μεγαρίδος Νικόδημο Γκατζιρούλη, και οι μοναχοί που βρίσκονται εκεί είναι πάντα πρόθυμοι και ευγενικοί όχι μόνο να σου πουν την ιστορία τους, αλλά να σε κεράσουν και έναν ελληνικό καφέ.

IMG_34319
IMG_34320
IMG_34317

Ενώ λίγα μέτρα αργότερα συναντάς και έναν ακόμα Προφήτη Ηλία, ένα εκκλησάκι, που όμως μάς είπαν οι μοναχοί της προηγούμενης Μονής, χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ για να αποφευχθεί η χωματερή που σχεδιαζόταν να γίνει στην περιοχή.
IMG_34322
Το τελευταίο εκκλησάκι που θα συναντήσουμε στη θέση Βούντημα, εκτός του ότι ο στόχος αυτής της πεζοπορικής διαδρομής είναι και το πιο εντυπωσιακό. Αν δεν έχεις καθόλου εικόνα του τι θα αντικρίσεις, σίγουρα εντυπωσιάζεσαι όταν πρωτοαντικρίζεις το εκκλησάκι και τη σκάλα που πρέπει να κατέβεις για να φτάσεις σε αυτό.
IMG_34335

IMG_34332
IMG_34333

Ένα εκκλησάκι, στη μέση του πουθενά, κολλημένο πάνω σε ένα βράχο. Χτίστηκε περίπου  800 χρόνια πριν από πιστούς για να τιμήσουν την Αγία Μαρίνα -και είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκκλησάκια αφιερωμένα σε εκείνη. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται και η σπηλιά που, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Έχοντας φτάσει μέχρι εδώ, έχεις κάνει τη μισή (και παραπάνω) πεζοπορική διαδρομή μέχρι να επιστρέψεις και πάλι στον Αυλώνα.

Μία διαδρομή που μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο άλλα μονοπάτια της Πάρνηθας, όμως πέρα από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας που από μόνο του την έκανε έτσι κι αλλιώς, εντυπωσιακή, ακούσαμε και το τραγούδι της παγωμένης λίμνης που είχε σχηματιστεί πετώντας πετραδάκια πάνω στον πάγο, μάθαμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κιστού Κρήτης (Αλαδανιά ή Κουνούκλα) που συναντήσαμε στον δρόμο μας, πατήσαμε το λίγο χιόνι που είχε μείνει σε αυτήν την πλευρά της Πάρνηθας, και ναι, ο αρχικός στόχος του οξυγόνου που θα μας κρατήσει την εβδομάδα που έρχεται, στέφθηκε με επιτυχία στο Βουνό μας.
IMG_34340
Η συγκεκριμένη αποτύπωση της διαδρομής έγινε στις 12 Ιανουαρίου 2020 παρέα με τον ορειβατικό σύλλογο ΕΠΟΣ Φυλής. 

smiletravelhike.wordpress.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button