ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γεωργιάδης δικαιώνει ανοιχτά τον Καρανίκα για την κάνναβη – Η “μυστική” συνάντηση πριν την κατάρτιση του νομοσχεδίου (vid)

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επαίνεσε τον Νίκο Καρανίκα για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να παραδεχτεί το λάθος που έκανε ο ίδιος και η ΝΔ το 2018 για τη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του κ. Καρανίκα.

«Το 2018 κάναμε λάθος!» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως δεν έχει πρόβλημα να το παραδεχθεί. Έκρινε δε ότι «δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε την φαρμακευτική κάνναβη και στην πορεία του χρόνου καταλάβαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μετάσχει (σε αυτό το εγχείρημα) και δεν έχει κανέναν μελανό σημείο, καμία ηθική μομφή».

Προς έκπληξη όλων, ο Αδ. Γεωργιάδης αναγνώρισε και εξήρε τον ρόλο του Ν. Καρανίκα σε σχέση με το εν λόγω ζήτημα. «Να αναγνωρίσουμε τη συμβολή στη συζήτηση του κ. Καρανίκα!» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχουμε συγκρουστεί, ωστόσο, στην περίπτωση της φαρμακευτικής κάνναβης είμαι ειλικρινής: η παρουσία Καρανίκα ήταν θετική και το γεγονός ότι πολέμησε γι’ αυτό τον τιμά».

  • Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Γεωργιάδης εξαίρει τις προσπάθειες του Νίκου Καρανίκα καθώς στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου όταν παρουσίασε το νομοσχέδιο για την εξαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, είχε αναφερθεί και πάλι με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης, αναπτύσσοντας το νομοσχέδιο, είχε μιλήσει και τότε με θετικό τρόπο για τη συνεισφορά του Ν. Καρανίκα στην προσέλκυση επενδύσεων για καλλιέργεια κάνναβης – εκτιμάται ότι πρόκειται για επενδύσεις της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, καθώς, όταν τον Ιούνιο του 2019 αποχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν υποβληθεί 30 επενδυτικά σχέδια.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο διαφώνησε ο Μάκης Βορίδης και υπήρξε και σφοδρή αντιπαράθεση των δύο πάλαι ποτέ συνοδοιπόρων στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο κ. Βορίδης ουσιαστικά κατήγγειλε εμπόριο ναρκωτικών με την άδεια του κράτους.

Είναι επίσης αξιοσημείωτος ο αθόρυβος ρόλος που έπαιξε ο Ν. Καρανίκας για τη σύνταξη του παρόντος νομοσχεδίου. Ο στενός συνεργάτης τού Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015 – 2019 είχε χρεωθεί τον φάκελο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Με τη στήριξη του τότε πρωθυπουργού κατάφερε το 2017 να περάσει τη νομιμοποίηση της χρήσης της στην Ελλάδα και το 2018 να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να καλλιεργήσουν κάνναβη.  Έτσι μπόρεσε να προσελκύσει δεκάδες επενδύσεις από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα (και μάλιστα σε χειμαζόμενες και παρατημένες αγροτικές περιοχές), με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα μας να ηγείται σε όλη την Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Καρανίκας συνετέλεσε και στη διαμόρφωση του παρόντος νομοσχεδίου. Από το γραφείο του  Άδ. Γεωργιάδη τον αναζήτησαν και εκείνος κατέβηκε στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη όπου ζει εδώ και ενάμισι έτος.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας η οποία κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων σε επίπεδο γενικού γραμματέα υπουργείου, διευθυντή γραφείου του υπουργού κ.λπ. Σ’ αυτήν τη συνάντηση ο Ν. Καρανίκας περιέγραψε το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο, τις προθέσεις των επενδυτών, την πορεία της αγοράς και βοήθησε ώστε να καταρτιστεί το νομοσχέδιο.

www.libre.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button