ΤΑΞΙΔΙ

Το Enimerosi 360 πήγε στο Ξηροβούνι Δίρφυος. Αρχή μιας διαδρομής που θα πάει μακριά……

Η Δίρφυς, μαζί με το Ξεροβούνι, αποτελούν το ψηλότερο τμήμα της οροσειρά της Κεντρικής Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφυος είναι το ψηλότερο σημείο της Εύβοιας (1743 μ.). Το σχήμα της, που μοιάζει κάπως με ηφαίστειο είναι πολύ χαρακτηριστικό και όλες τις εποχές, αλλά κυρίως όταν έχει χιόνι, η απότομη κωνική μορφή της διακρίνεται από όλη τη Στερεά Ελλάδα. 

Μία από τις πιο δημοφιλείς – και πιο εύκολες – διαδρομές στο Ξεροβούνι Δίρφυος. Αν συνδυαστεί με όχημα (πχ λεωφορείο), μπορεί να “κλείσει” σε μια ωραία διάσχιση με επιστροφή (συχνά, το λεωφορείο ενός συλλόγου αφήνει τους πεζοπόρους στο διάσελο και κατεβαίνει και τους παίρνει από την κατάληξη στον άσφαλτο).
Η διαδρομή ξεκινά από το Διάσελο Δίρφυος και ακολουθεί χωματόδρομο (κλειστός με μπάρα) μέχρι την πρώτη μεγάλη στροφή (πινακίδες). Πιάνουμε το μονοπάτι που περνά από την πηγή Τέμπλα και συνεχίζει σε ελατόδασος μέχρι να συναντήσει τις πρώτες πεζούλες. Από εδώ και μέχρι την πηγή απλώνονταν οι παλιές γεωργικές γαίες των Στροπώνων. Πράγματι, σύντομα θα διασχίσουμε ωραίο οροπέδιο, γεμάτο πεζούλες. Τέλος, φτάνουμε στην πηγή Κόνισμα, πολύ μεγάλη ανάβλυση σε ωραία τοποθεσία.
Από εδώ, με καλό μονοπάτι και μετά σε παλιό δρομάκι, κατεβαίνουμε στον άσφαλτο.
Η διαδρομή έχει αρκετά καλή σήμανση με Κόκκινα Σημάδια.

Αυτήν ακριβώς την διαδρομή ακολούθησε το Enimerosi 360 και με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σήμερα μοιράζεται μαζί σας μια τεράστια φωτογραφική συλλογή που μεταφέρει νοερά σε έναν πραγματικό παράδεισο που είναι τόσο μα τόσο κοντά.

Είναι η πρώτη εξόρμηση και θα ακολουθήσουν πολλές μιας και ο ιθύνων νους αυτών των διαδρομών Τ.Δ μας έχει πείσει να μπούμε σε αυτόν τον υπέροχο δρόμο. Τον δρόμο της φύσης και των συγκινήσεων της.

Οι φωτογραφίες είναι του Τ.Δ λάτρη της φύσης και της περιπέτειας και “αμετανόητου” περιπατητή που ζει και αναπνέει για να περιπλανιέται στα μονοπάτια της.

Το σημείο έναρξης της πορείας βρίσκεται στο διάσελο μεταξύ της Διρφύος και του Ξηροβουνίου, στην ΕΟ Αρτάκης-Κύμης, σε 7,5χλμ από τη Στενή Ευβοίας. Εκεί υπάρχει αρκετός χώρος για να αφήσουμε το αυτοκίνητο.

Αρχικά θα περπατήσουμε στο χωματόδρομο ΝΑ για 800μ μέχρι την είσοδο του μονοπατιού. Το δασικό μονοπάτι είναι ξεκάθαρο και με καλή σήμανση. Σε 1,1χλμ θα είμαστε σε διασταύρωση (αριστερά προς Κόνισμα) και θα συνεχίσουμε ΝΑ (δεξιά) προς Ξηροβούνι για άλλα 600μ μέσα στο δάσος. Στο σημείο που θα βγούμε από το δάσος βλέπουμε μπροστά μας τη ΝΔ απόληξη του Ξηροβουνίου και θα περάσουμε μια ταμπέλα που δείχνει την πορεία μας. Όσο πλησιάζουμε το έδαφος γίνεται πιό κακοτράχαλο, θα ανέβουμε μια απότομη ανηφόρα με ανατολική κατεύθυνση για να βρεθούμε στη βάση της τελικής ανάβασης. Θα τραβερσάρουμε τις σάρες ΝΑ για να βρεθούμε κάτω από το βράχο και στη συνέχεια έχοντας αριστερά μας το βράχινο τοίχο ανηφορίζουμε δυτικά προς το λούκι. Εκεί θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και λίγο τα χέρια μας για να σκαρφαλώσουμε τα τελευταία μέτρα. Στη φωτογραφία του waypoint “πέρασμα από σάρες” έχει σχεδιαστεί αυτό το τμήμα της διαδρομής.

Αφού πλεόν έχουμε μπροστά μας ένα οροπέδιο που μοιάζει με μια μεγάλη δολίνη, στα αριστερά μας σε μερικά μέτρα βρίσκεται η ΝΔ κορυφή του Ξηροβουνίου.

Επιστρέφουμε μέχρι το σημείο εξόδου από το λούκι και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε νότια κατεύθυνση για 1χλμ έχοντας στα δεξιά μας την κορυφογραμμή. Εδώ δεν υπάρχει μονοπάτι με σήμανση και κινούμαστε σε κακοτράχαλο πεδίο με βάση τη χάραξη που υπάρχει σε χάρτες. Μετά το χιλιόμετρο η πορεία θα αλλάξει προς δυτική-ΝΔ και θα κατηφορίσουμε σε κακοτράχαλο πεδίο 200μ υψομετρικής. Σταδιακά η κλίση γίνεται ομαλή και το πεδίο πιο βατό. Κατά την κατάβαση έχουμε σαν σημείο αναφοράς το εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονα που φαίνεται στη βάση του βουνού (αριστερά μας και νότια). Θα πρέπει να φτάσουμε περίπου 150μ ΒΔ από το εκκλησάκι για να μπούμε στο μονοπάτι της επιστροφής. Το μονοπάτι δεν έχει σήμανση, δεν είναι όμως δύσκολο να εντοπιστεί. Κινείται προς βορρά για 1,7χλμ – ενώ στα δεξιά μας είναι η δυτική απότομη πλαγιά του Ξηροβουνίου – μέχρι να συναντήσει τη διαδρομή λίγο πριν την πινακίδα που είδαμε ερχόμενοι από το δάσος. Στο σημείο αυτό κλείνει ο κύκλος και επιστρέφουμε από τα ίδια στο σημείο εκκίνησης.

Με στοιχεία από το : el.wikiloc.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button