ΤΑΞΙΔΙ

Καρίτσα: Ένα από τα παλιότερα χωριά της Καρδίτσας & ένα από τα πιο ορεινά όλης της Θεσσαλίας – Η Πελεκητή πάνω στα βράχια των Αγράφων & η συγκλονιστική θέα στη λίμνη Πλαστήρα…

Η Καρίτσα είναι ορεινό χωριό από τα παλαιότερα χωριά του νομού Καρδίτσας, και από τα πιο ορεινά όλης της Θεσσαλίας! Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρα στις πλαγιές των Αγράφων και σήμερα ανήκει στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

H Καρίτσα Δολόπων είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Νεβρόπολης μαζί με το Νεοχώρι και την Κερασιά. Απέχει 46 χλμ. από την Καρδίτσα και είναι χτισμένη μέσα σε δάσος και σε έδαφος με έντονες κλίσεις. Σήμερα η Καρίτσα Δολόπων ανήκει στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και σ’ αυτή υπάγονται οι οικισμοί Αγία Μαρίνα ( Πλακωτό), η Λογγά, το Μέγα Ρέμα Ράφηνα, Αγία Παρασκευή (Παϊσέικα), Χόλιανο (Πετρωτό), και Μέγα Ρέμα.

Το χωριό βρίσκεται στον ίδιο χώρο από τα βυζαντινά χρόνια. Στη θέση «Παλιοχώρι», λίγο μετά την Καρίτσα και κοντά στο ποτάμι, υπήρχε οικισμός των αρχαίων Δολόπων. Από τα επιφανειακά ευρήματα ο οικισμός προσδιορίζεται χρονικά στον 3ο π.Χ. αι. Σε εκκλησιαστικό βιβλίο μαρτυρείται η καταστροφή της το 1823 από το Μουσταή Πασά της Σκόδρας. Η κατασκευή των σπιτιών της Καρίτσας ακολουθεί την τυπική αγραφιώτικη αρχιτεκτονική.

Επειδή το χωριό κάηκε και το 1943 από τους Γερμανούς λόγω της συμμετοχής στην Εθνική Αντίσταση και της λειτουργίας τυπογραφείου του ΕΑΜ, έχουν διασωθεί ελάχιστα πετρόκτιστα και διώροφα σπίτια.

Tip

Το σπήλαιο «του Γάκη» με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, παραμένει αναξιοποίητο. Από τις υπόλοιπες σπηλιές, η πιο σημαντική είναι η διώροφη σπηλιά του Καϊμακιά στο Μέγα Ρέμα απ’ όπου πηγάζει ο Καριτσιώτης ποταμός από τις ονομαστές εκεί πηγές. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα οι κορυφές «Μπουρλέρο» στα 2.032 μ. και «Καραμανώλης» στα 1. 700 μ. με ωραία θέα προς τη λίμνη. Ο ποταμός Καριτσιώτης, μήκους λίγων χιλιομέτρων κυλάει τα καθαρά νερά του σε μία χαράδρα άφθαστης ομορφιάς, ανάμεσα σε έλατα, πλατάνια και ιτιές. Στο ποτάμι υπάρχουν μικρές πέστροφες και ασπρόψαρα. Ονομαστές είναι οι πετρόκτιστες βρύσες που είναι και χώροι περιπάτου. Όλη η περιοχή της Καρίτσας Δολόπων καλύπτεται από πολύ μεγάλα δημόσια δάση ελάτου, βελανιδιάς και οξυάς.

Top Experience

Εκτός των άλλων στην Καρίτσα και συγκεκριμένα μόλις ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του χωριού, βρίσκεται η εντυπωσιακή Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής, που αποτελεί όχι μόνο θρησκευτικό μνημείο αλλά και σημαντιοκό πολιτιστικό, ιστορικό και αρχιτεκτονικό. Λόγοι που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ι.Μ. Παναγίας Πελεκητής: Η εντυπωσιακή μονή του 15ου αι. που «πελεκήθηκε» πάνω στα βράχια των Αγράφων

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές  εκκλησίες, ναοί και μοναστήρια. Το καθένα έχει τη δική του ιστορία και κάποια μετρούν αιώνες ζωής. Σε κεντρικά σημεία ή σε απόκρημνα μέρη, πολλές τις εκκλησίες ή τις Μονές είναι αφιερωμένα στην Παναγία, όπως η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής.

Η βραχώδης τοποθεσία

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής ή αλλιώς όπως έχει επικρατήσει να λέγεται Παναγία των βράχων είναι ένα σπουδαίο μεταβυζαντινό μνημείο αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές μονές της Καρδίτσας αν όχι όλης της χώρας, «ένα» με τα κατακόρυφα βράχια των Αγράφων… ένα από τα πιο όμορφα και κατανυκτικά μοναστήρια της Ελλάδας.

Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και προκαλεί δέος μοιάζοντας σαν να είναι ανάμεσα σε ουρανό και γη, προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα.

Μετέωρα: Ένα εκπληκτικό βίντεο με τα μοναστήρια που “φωλιάζουν” στους βράχους

Η Παναγία Πελεκητή  βρίσκεται πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα και αποτελεί ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα. Το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε χάνεται κάπου ανάμεσα στην παράδοση και την ιστορία οπότε δεν είναι επίσημα γνωστή η ακριβής χρονολογία

Σύμφωνα με τον θρύλο η μονή «πελεκήθηκε» στη συγκεκριμένη τοποθεσία, στα βράχια των Αγράφων με ξύλινα εργαλεία μετά από υπόδειξη της Παναγίας που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων, εξ ου και το όνομα της Παναγίας Πελεκητής.

Το εσωτερικό της Μονής & οι τοιχογραφίες

Μια πολύ μικρής θαυματουργή εικόνα, τον 15ο αι., ήταν η αιτία που το πρώην κάστρο μετετράπη σε μοναστήρι και, σύμφωνα με την παράδοση, ως κτήτοράς του φέρεται ο οσιομάρτυρας Δαμιανός.

Στα σπηλαιώδη ενδότερά της αποκαλύπτει δύο κατάγραφους ναούς ενώ, στους υπόλοιπους χώρους, ξεχωρίζουν οι καταπακτές διαφυγής, το κρυφό σχολειό, τα πατήματα της Παναγίας κ.ά. Από το 2012 δεν φιλοξενεί αδελφότητα, παρ’ όλα αυτά λειτουργείται -πέρα από τις μεγάλες γιορτές- κάθε εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπαίνοντας στην εκκλησία θα αντικρίσετε αρχικά έναν ναό με φυσικούς θόλους από το βράχο μέσα στον οποίο πελεκήθηκε. Εκεί βρίσκεται και ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο αλλά και σπάνιες τοιχογραφίες. 

Η «σκαρφαλωμένη» στον βράχο μονή αρχικά ήταν γνωστή με το όνομα Μονή Αναλήψεως του Χριστού, αργότερα ως Παναγία Φανερωμένη και στο τέλος επικράτησε το όνομα Παναγία Πελεκητή

Οι τοιχογραφίες, όπως προκύπτει από σχετική επιγραφή που υπάρχει επάνω από την πόρτα της εισόδου, άρχισαν το 1666 και ολοκληρώθηκαν το 1674 από τους αγιογράφους Ιάκωβο και το γιο του Δημήτριο. Η εκκλησία στο σύνολό της έχει διακοσμηθεί με εντυπωσιακές βυζαντινές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης, με αυστηρές μορφές και ζωηρά χρώματα.

Ιστορικό Μνημείο

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της εκκλησίας και στην επανάσταση του 1821. Κάτι αντίστοιχο εξάλλου συνέβη και με άλλες μονές των Αγράφων. Από το 1939 η Παναγία των Βράχων, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν είναι πλέον αναγνωρισμένη σαν διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Η συγκλονιστική θέα

Από την Μονή ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία επίσης να θαυμάσει την συγκλονιστική θέα καθώς από το μεγάλο ύψος στο οποίο είναι χτισμένη η μονή απλώνεται μπροστά της ένα σαγηνευτικό πανοραμικό τοπίο με πρώτο πλάνο την λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα: Το µικρό θαύµα της Θεσσαλίας

Πολλοί µιλούν για ένα δώρο του ανθρώπου στη φύση και δεν έχουν άδικο, αφού η Λίµνη Πλαστήρα, αν και τεχνητή, είναι τέλεια εναρµονισµένη µε το φυσικό περιβάλλον! Τα πυκνά δάση από έλατα και καστανιές που την «αγκαλιάζουν» και οι ελατοσκέπαστες κορυφές των Αγράφων που την πλαισιώνουν συνθέτουν ένα µοναδικό θέαµα.

Σε απόσταση 30 χλµ. από την Καρδίτσα, το βλέµµα έρχεται αντιµέτωπο µε ένα υπέροχο τοπίο βγαλµένο, θαρρείς, από πίνακα ζωγραφικής! Κι όµως αποτελεί ανθρώπινο δηµιούργηµα!

Η τεχνητή λίµνη Μέγδοβα ή Ταυρωπού, λοιπόν, κατασκευάστηκε το 1960 και αργότερα µετονοµάστηκε σε Λίµνη Πλαστήρα, µιας και αποτελούσε προσωπικό όραµα του Ν. Πλαστήρα. Με µέγιστο µήκος 12 χλµ., µέγιστο πλάτος 4 χλµ. και βάθος 60 µ., συνθέτει ένα ονειρικό τοπίο, καθώς οι κατάφυτες πλαγιές των βουνών καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά, χαρίζοντάς µας εκπληκτικές εικόνες, ενώ όταν τα χιόνια καλύπτουν τις κορυφές, το µοναδικό χιονισµένο τοπίο και τα παγωµένα νερά της λίµνης απογειώνουν τη µαγεία…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

www.travelstyle.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button