ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκτυο πολιτών και φορέων από το Βαρνάβα ως το Βουτζά :Όχι ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΩΣ ΤΟ ΒΟΥΤΖΑ

Οι Σύλλογοι του «Δικτύου Πολιτών και Φορέων από το Βαρνάβα ως το Βουτζά», μαζί με 5 διακεκριμένους κατοίκους, του Μαραθώνα, κατέθεσαν δύο αιτήσεις ακύρωσης του Διαγωνισμού, για την επιλογή αναδόχου, του έργου κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού.
Στις αιτήσεις ακύρωσης, επισημαίνεται ότι η προκήρυξη είναι τελείως αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, επειδή, μεταξύ άλλων, σε αυτήν έχει ενσωματωθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που όμως εκδόθηκε κατά παράβαση των κανόνων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Συγκεκριμένα το Δίκτυο υποστηρίζει, μέσω του δικηγόρου κ. Ανδρέα Παπαπετρόπουλου, ότι η διακήρυξη επιλογής αναδόχου εκδόθηκε κατά παράβαση: 1) του νόμου 4014/2011 και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς η ΑΕΠΟ δεν συμπεριέλαβε ειδική μελέτη οικολογικής αξιολόγησης, παρά τη χωροθέτηση του έργου σε περιοχή, η οποία από το 2017 έχει ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο προστατευομένων περιοχών NATURA 2000 και 2) στηρίχτηκε σε ανεπίκαιρη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρά τη συνταγματική πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος .
Τέλος, στις αιτήσεις ακύρωσης υποστηρίζεται, ότι η ανανέωση της ΑΕΠΟ, που έγινε το 2015, ήταν μη νόμιμη και εκδόθηκε, κατά «πλάνη περί τα πράγματα», καθώς υπάρχουν δύο ρέματα στην περιοχή, όπου θα υλοποιηθεί το έργο. Ενώ, το έργο που προγραμματίζεται, συνιστά επέμβαση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα προκαλέσει σημαντική και ανεπανόρθωτη οικολογική υποβάθμιση της περιοχής. Γεγονός που καθιστά και τους κατοίκους της περιοχής άμεσα πληττόμενους.
Την μία αίτηση, υπογράφουν οι 50 από τους 77 Συλλόγους του Δικτύου, (δεν προβλέπεται η δυνατότητα, να υπογράψουν περισσότεροι φορείς, σε ένα δικόγραφο ) και τη δεύτερη ο Καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ κ. Δημήτριος Λινός, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ. Σπύρος Λιβαθινός, κ. Νίκος Χατζηγιάννης και κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης.
Επίσης, αν δεν ακυρωθεί, ή, αναβληθεί ο τρέχων διαγωνισμός, οι προσφορές του οποίου θα ανοίξουν στις 18/6/21, θα κατατεθεί από το Δίκτυο, αίτηση αναστολής, προκειμένου να ακυρωθεί η διαδικασία. Διαφορετικά, θα κατατεθεί όταν επανακηρυχθεί νέος διαγωνισμός.
Παρόμοια αίτηση ακύρωσης και αναστολής του Διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατέθεσε και ο Δήμος Μαραθώνα.
Τέλος εκπρόσωποι του Δικτύου ενημέρωσαν για τις θέσεις των κατοίκων της Αν. Αττικής, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αντίθεσή τους στην λειτουργία ΟΕΔΑ στο Γραμματικό, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εκλέγονται στην Ανατολική Αττική. Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜΕΡΑ25.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε να μην συντελεστεί το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ανατολική Αττική.
ΟΧΙ, ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
ΠΟΥΘΕΝΑ ΧΥΤΑ/Υ
ΝΑΙ, ΣΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΩΣ ΤΟ ΒΟΥΤΖΑ»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button