ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιφέρεια Αττικής και Πυροσβεστική ερίζουν για τις αρμοδιότητες

«Η δημόσια παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ποια είναι η αλήθεια, ήταν καταλυτική, αλλά δεν αρκεί», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Κόκκαλης.

Μην εμπλέκετε την Περιφέρεια Αττικής στις αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών», δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινιθία

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλη Κόκκαλη δήλωσε: Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως ορίζεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στο Δασαρχείο, που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, όταν σε σημερινή παρέμβασή του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι ως μια αιτία για την μη γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες και την αδυναμία οριοθέτησης του τεράστιου μετώπου της, είναι και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, για τη δημιουργία των οποίων αρμόδια θεωρούσε την Περιφέρεια.

Η δημόσια παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ποια είναι η αλήθεια, ήταν καταλυτική, αλλά δεν αρκεί. Είναι προφανές πως ένα στέλεχος που εκπροσωπεί μια τόσο κρίσιμη για την πολιτική προστασία των τοπικών μας κοινωνιών υπηρεσία, οφείλει να γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες κι ευθύνες των φορέων του Κράτους. Πως θα αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς, όταν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αγνοούν τα στοιχειώδη; Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Aρχηγός της Πυροσβεστικής, θα πράξει ό,τι απαιτείται για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Σε κάθε περίπτωση η άποψη αυτή δεν αναιρεί τη δημόσια διακηρυγμένη θέση μας ως Περιφέρεια Αττικής ότι τιμούμε κι αναγνωρίζουμε το τεράστιο έργο και προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής, το οποίο στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι αρμοδιότητες ορίζονται ως εξής:

· Τα Δασαρχεία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) έχουν την αρμοδιότητα καθαρισμού, βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.

– Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα εκτέλεσης έργων και εργασιών προληπτικού χαρακτήρα εντός οικιστικού ιστού αλλά και στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων και οικισμών (σε συνεργασία με το δασαρχείο), όπως είναι η απομάκρυνση της ξερής βλάστησης, οι ελεγχόμενες αραιώσεις, οι κλαδεύσεις, η αφαίρεση και η ελάττωση της πυκνότητας των θάμνων,

Με βάση τα παραπάνω η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει καμία αρμοδιότητα έργων αντιπυρικής προστασίας σε δασικές εκτάσεις, ζώνες μίξης δασών-πόλεων και οικισμών.

www.tanea.gr

Σχόλιο του Enimerosi360 : Η μη ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, αλλά από ότι μαθαίνουμε και άλλων Περιφερειών, γεννά πολλά ερωτηματικά και δημιουργεί πολλές και δικαιολογημένες ανησυχίες. Όταν υπάρχει αποποίηση ευθύνης από την ανώτατη εξουσία σε Αυτοδιοικητικό επίπεδο και μεταφορά των όποιων υποχρεώσεων σε Δήμους και Δασαρχείο και όταν γνωρίζουμε τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζουν και οι δύο αυτοί Οργανισμοί, πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε πως σε επικείμενη πυρκαγιά στην ουσία θα παραμείνουμε απροστάτευτοι και θα επακολουθήσει η γνωστή διαμάχη για το ποιος φταίει? Όταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας δηλώνει ευθαρσώς πως δεν έχει καμιά ευθύνη και μάλιστα “διαφημίζει” την δημόσια διακηρυγμένη θέση της Περιφέρειας Αττικής ότι τιμά κι αναγνωρίζει το τεράστιο έργο και την προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής, το οποίο στηρίζει με κάθε τρόπο(λες και θα μπορούσε να κάνει και κάτι άλλο), μήπως τελικά αναιρεί τον ίδιο του τον τίτλο ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, που προφανώς παίζει “διακοσμητικό” ρόλο και είναι μόνο για δηλώσεις και για δημόσιες τοποθετήσεις?

Τα παθήματα των προηγουμένων ετών, που κόστισαν ανθρώπινες ζωές, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την φύση και το περιβάλλον, προφανώς δεν έγιναν μαθήματα. Το ότι υπάρχει ένα ασαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο χάνονται τα όρια αρμοδιότητας και εποπτείας δεν αποτελεί δικαιολογία. Εδώ και τώρα να αναμορφωθεί και να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό πως το καλοκαίρι που έρχεται δεν θα έχουμε άλλες φυσικές καταστροφές( ο Σχίνος βέβαια άλλα μας δείχνει). Τον πολίτη ποσώς τον ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε υπεύθυνος που όταν τον συμφέρει γίνεται ανεύθυνος και το αντίθετο. Ο πολίτης ζητά από το κράτος και τα όργανά του προστασία και σιγουριά. Αν αυτά δεν διασφαλιστούν ο κάθε Κόκκαλης θα φωτογραφίζεται στις επιτυχίες και θα εξαφανίζεται στις αποτυχίες και τις καταστροφές, χωρίς κανένας να μπορεί να του προσάψει το παραμικρό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button