ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστολή Πέτσα προς τους ΟΤΑ για την πυροπροστασία, κόντρα στις δηλώσεις Πατούλη

Σε ενίσχυση των μέτρων και δράσεων πρόληψης των δασικών πυρκαγιώνμε έμφαση στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του αντιπυρικού σχεδιασμού και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, κάλεσε με επιστολή του προς τους ΟΤΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. 

Οι περιοχές αυτές είναι για την Αττική:

1. Κάτω Ποσειδωνία Δήμος Λαυρεωτικής

2. Διόνυσος Κερατέας Δήμος Λαυρεωτικής

3. Αυλάκι Δήμος Μαρκοπούλου

4. Χαμολιά Δήμος Μαρκοπούλου

5. Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

6. Καλλιτεχνούπολη Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

7. ΔιώνηΔήμος Ραφήνας/Πικερμίου

8. Άγιος Ανδρέας Δήμος Μαραθώνα

9. Σχινιάς – Δικαστικά Δήμος Μαραθώνα

10. Δροσιά – Διόνυσος – ΕκάληΔήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς

11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων Δήμος Ωρωπού

12. Βλαστός Καλάμου Δήμος Ωρωπού

13. Ιπποκράτειος Πολιτεία Δήμος Ωρωπού

14. Θρακομακεδόνες Δήμος Αχαρνών

15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

16. Άγιος Νεκτάριος Βιλίων Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

17. Πόρτο Γερμενό Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

18. Περιστέρια Δήμος Σαλαμίνας

Στην επιστολή του, ο κ. Πέτσας ζητεί από τους δήμους και τις περιφέρειες να προβούν σε συντονισμένες και άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση των μέτρων και δράσεων πρόληψης (απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών, διάνοιξη ζωνών, καθαρισμός των περιαστικών περιοχών κοκ), καθώς και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Μια επιστολή όμως που έρχεται σαφώς σε κόντρα με πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στην πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε την Κορινθία δήλωσε στους δημοσιογράφους τα παρακάτω:

“Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ανήκει στο Δασαρχείο και την εποπτεύουσα αρχή που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση” γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε “να γνωρίζει ως εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής”.

Είναι δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις του ίδιου ακριβώς ζητήματος, που όμως αυτήν την ώρα δείχνουν την σύγχυση που επικρατεί ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως επίσης και την μη κατανόηση στην κατανομή των αρμοδιοτήτων. Ποιος δηλαδή έχει την ευθύνη και για τι?

Θα πρέπει άμεσα και με καθοριστικό τρόπο να αποσαφηνιστούν αυτές οι αρμοδιότητες, θα πρέπει να δοθούν κοινές κατευθύνσεις μετά από συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς(Υπουργείο, Περιφέρειες, ΟΤΑ, Δασαρχείο κ.α) και θα πρέπει έγκαιρα και με άμεσο τρόπο να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες, μιας και ο χρόνος που είχαμε στην διάθεση μας, έχει ήδη εξαντληθεί.

Το να αποποιούμαστε και να μεταφέρουμε τις ευθύνες δεν έχει καμιά απολύτως αξία και φυσικά δημιουργεί εκείνο το ασαφές τοπίο, που όταν “σκάσει” η όποια καταστροφή μετατρέπεται σε μια “πίστα” ανταλλαγής αλληλοκατηγοριών και “πολιτικών αναθεμάτων”, που σε καμιά περίπτωση βεβαίως δεν αποκαθιστά τα όσα έχουν συμβεί.

Ας γίνει μια φορά σωστή και έγκαιρη πρόληψη και ας σταθούν αυτοί που πρέπει στο ύψος των περιστάσεων……

Ζαφείρης Στέφανος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button