ΒΟΡΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Από την Πάρνηθα έως την Βραυρώνα. Πέντε υπέροχα μέρη στην Αττική για βόλτα

Σαββατοκύριακα έρχονται, οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται και -ευτυχώς- η Αττική δεν είναι μόνο η Αθήνα και οι πέριξ περιοχές… Ο νομός κρύβει τόσα πολλά όμορφα σημεία για βόλτα ακόμα και εκδρομή κάθε εποχή του χρόνου και για κάθε γούστο χωρίς μάλιστα να οδηγούμε ώρες!

Εδώ και αφού οι βόλτες εκτός είναι περισσότερο αναγκαίες για όλους μας, από ποτέ, συγκεντρώσαμε 5 μέρη στην Αττική όχι ιδιαίτερα γνωστά ιδανικά όμως για μονοήμερη εκδρομή με τα παιδιά, να πάρετε τον αέρα σας, να κάνετε δραστηριότητες μέσα στη φύση και κυρίως να ξεφύγετε από την καθημερινότητα.

Πάρνηθα

Το ψηλότερο βουνό της Αττικής (1.400 µ.) γοητεύει τους λάτρεις της φύσης – και όχι µόνο! Στον τεράστιο πευκόφυτο Δρυµό η πλούσια πανίδα και χλωρίδα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, που µπορεί να περπατήσει στα εκατοντάδες µονοπάτια και να εξερευνήσει τις δεκάδες σπηλιές. Πολλά µοναστήρια και εκκλησίες προσφέρουν στιγµές χαλάρωσης και κατάνυξης, ενώ για τους λάτρεις των σπορ, η αναρρίχηση, το mountain bike και το motocross τραβούν την προσοχή. Hot spot Στη θέση Μπάφι και Φλαµουριά λειτουργούν ορεινά καταφύγια. *Σημ. Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι από την Πάρνηθα

Απαραίτητη η επίσκεψη στην μαγική λίμνη Μπελέτσι, μια απίστευτη εικόνα τόσο κοντά στην Αθήνα.

Πολλοί κάτοικοι των Αθηνών, και του λεκανοπεδίου γενικότερα, αγνοούν ότι στις ανατολικές παρυφές της Πάρνηθας και σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την Πλατεία Συντάγματος, υπάρχει η τεχνητή λίμνη Μπελέτσι η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75 για να δημιουργηθεί απόθεμα νερού για έργα που την εποχή εκείνη κατασκεύαζαν στην περιοχή, αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο.

Συνέπεια της κατασκευής της ήταν η αλλaγή χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες. Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε τα νερά της πηγής που βρίσκεται βορειότερα, αλλά και τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα τον σχηματισμό της λίμνης.

DCIM\100MEDIA\DJI_0770.JPG

Η λίμνη Μπελέτσι έχει μέγιστη διάμετρο 130 περ. μέτρα και μέγιστο βάθος 9, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της πριοχής καθώς σ’ αυτήν συχνάζουν αποδημητικά πουλιά, πάπιες, χήνες, κυπρίνοι, χέλια και νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα (trachemys scripta elegans) που έλκουν την καταγωγή τους από τις Η.Π.Α. και το Μεξικό και θεωρούνται πλέον εμπορεύσιμο είδος ως κατοικίδιο.

Η περιοχή που περιβάλλει τη λίμνη Μπελέτσι ονομάζεται Ιπποκράτειος Πολιτεία έχει αρκετές πολυτελείς μονοκατοικίες. Το καταφύγιο στο οποίο άλλοτε φιλοξενούντο ελάφια είναι σήμερα άδειο, με μόνη μαρτυρία την πινακίδα που υπάρχει ακόμη στο παραβιασμένο συρματόπλεγμα της περίφραξης.

Για να φθάσει κανείς στη λίμνη Μπελέτσι πρέπει να ακολουθήσει την οδό Τατοίου, που ξεκινάει λίγο μετά την γέφυρα του κόμβου της Μεταμόρφωσης, να περάσει μπροστά από την αεροπορική βάση Τατοίου και να ακολουθήσει τον δρόμο που οδηγεί προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Αγία Τριάδα. Αν και είμαι, τρόπον τινά, εχθρός του gps, θα έλεγα ότι χωρίς τη βοήθεια αυτού του ηλεκτρονικού μέσου εύρεσης στίγματος και προορισμού ο επισκέπτης θα δυσκολευτεί να βρει τη λίμνη Μπελέτσι λόγω της ελλειπούς οδικής σήμανσης.

Το περιβάλλον πάντως της λίμνης, ιδίως την άνοιξη, είναι μαγικό και θυμίζει αλπικό τοπίο με τα πεύκα και τα αγριολούλουδα να πολιορκούν τις όχθες της! Τόσο κοντά στην αφιλόξενη Αθήνα και τόσο ανέλπιστα όμορφα!

Πεντέλη & καταρράκτης Βαλανάρη

Πεντέλη & καταρράκτης Βαλανάρη

Το δεύτερο σε ύψος βουνό της πρωτεύουσας αποτελούσε κατά την αρχαιότητα ένα από τα σηµαντικότερα λατοµικά κέντρα (εξ ου και το ξακουστό µάρµαρο Πεντέλης που στόλισε τον Παρθενώνα). Αll time classic επιλογή για µίνι αποδράσεις στη φύση, προσφέρεται για περπάτηµα, ειδικά στα µονοπάτια γύρω από την Σπηλιά του Νταβέλη, από όπου η θέα κόβει την ανάσα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές και νερά που δηµιουργούν στη θέση Βαλανάρη τον οµώνυµο καταρράκτη 6 µέτρων (κάποιες εποχές γίνεται διπλός), µέσα σε ένα µοναδικό τοπίο στη θέση Ντράφι-Καλλιθέα. Είναι γνωστός ως καταρράκτης Βαλανάρης επειδή κάποτε εδώ υπήρχαν δάση µε βελανιδιές.

Καταρράκτης Πεντέλης

Δάσος Ραπεντώσας

Στη βορειοανατολική απόληξη του Πεντελικού όρους, το Δάσος της Ραπεντώσας είναι µια αποκάλυψη. Η οργιώδης βλάστηση προκαλεί τον επισκέπτη να περπατήσει στην οµώνυµη ρεµατιά, η διάσχιση της οποίας είναι µοναδική εµπειρία. Η φυσική σκιά από τα πλατάνια, τα τρεχούµενα πεντακάθαρα νερά, πουλιά που κελαηδούν, αγριολούλουδα και καθαρό οξυγόνο κάνουν την πεζοπορία απολαυστική. Και το πιο εντυπωσιακό; Ο καταρράκτης που βρίσκεται καλά κρυµµένος ανάµεσα στη βλάστηση, ύψους περίπου 10 µ., αποτελεί ένα υπέροχο θέαµα για µικρούς και µεγάλους.

Δάσος Ραπεντώσας

Καταρράκτης Ραπεντώσας


Ο καταρράκτης του ρέµατος της Ραπεντώσας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ραπεντώσας στον Διόνυσο, στις παρυφές της Πεντέλης. Mαζί µε την γύρω περιοχή δηµιουργεί ένα πανέµορφο σκηνικό, ιδανικό σηµείο για πικνίκ και βόλτα για να έρθετε σε τετ α τετ µε τη φύση. Η πεζοπορία για τον καταρράκτη είναι µικρής διάρκειας,  και σίγουρα αξίζει τον κόπο να αφήσει κανείς το αυτοκίνητο και να αφιερώσει λίγο χρόνο εδώ!

Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα

Εθνικό Πάρκο Σχοινιά

Το σηµαντικότερο παράκτιο οικοσύστηµα της Αττικής εκτείνεται σε µια έκταση 13,84 τ.χλµ. και περιλαµβάνει το παράλιο πευκοδάσος, τη χερσόνησο Κυνοσούρας, τον λόφο της Δρακονέρας, το έλος του Σχινιά και τις πηγές Μεγάλη και Μικρή Μακαρία. Το Εθνικό Πάρκο αποτελεί προστατευόµενη περιοχή και εντυπωσιάζει µε το ήπιο ανάγλυφο, τον πλούτο των οικοσυστηµάτων, την ικανότητα προσέλκυσης άγριας ζωής και φυσικά µε την ιστορία της περιοχής. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες για αναψυχή (απόλαυση ακτών, κολύµπι, θαλάσσια σπορ) και απόλαυση του τοπίου.

Βραυρώνα

Θα δείτε έναν από τους σηµαντικότερους ναούς της αρχαιότητας του 6ου αι. π.Χ., θαυµάσιες παραλίες µε κρυστάλλινα νερά, ακατοίκητα νησάκια και µυστηριώδη σπήλαια… Kι µόλις 43 χλµ. από το κέντρο της Αθήνας! Η Βραυρώνα είναι ένας γραφικός οικισµός που αποτελεί έναν από τους κύριους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, τόπος λατρείας της θεάς Άρτεµις ενώ υπάρχει και Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο υγρότοπος του Ερασίνου ποταµού, ένας από τους πλέον σηµαντικούς εναποµείναντες της Αττικής. έχει ενταχθεί στο πρόγραµµα Natura 2000. Τοp Secret: Η Δολίνη Βραώνας, 2,5 χλµ. νότια του αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί ένα σπήλαιο σε σχήµα λεκάνη, µε τεράστια παλαιοντολογική σηµασία.

Βραυρώνα

Πηγή: travelstyle.gr και www.ribandsea.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button