ΩΡΩΠΟΣ

Το γεφυράκι, το κίτρινο ποδήλατο, αυτά που έρχονται και οι «Φωτεινοί παντογνώστες»

Κάποιο βράδι από το πουθενά εμφανίστηκε στην καρδιά της παραλίας ένα γεφυράκι. Ένα γεφυράκι αντισυμβατικό, απλοϊκά υπέροχο, αυθόρμητο, θαρραλέο και διασκεδαστικά διαφορετικό. Ένα γεφυράκι που ήρθε να ενώσει νοητά το πραγματικό με το αλλιώτικό και το σχεδιασμένο με το αυθόρμητο. Ένα γεφυράκι  που αγαπήθηκε επειδή ακριβώς ήρθε να δείξει πως όταν η φαντασία και το συναίσθημα βάλουν στην άκρη την γραφειοκρατία και τα τερτίπια της, όταν η ψυχή βγει μπροστά και αφήσει στο περιθώριο μια ξεπερασμένη εντελώς δήθεν κανονικότητα, τότε τα πάντα μπορούν να συμβούν. Και μάλιστα μέσα σε ένα βράδι.

Ύστερα ένα άλλο βράδι ξεφύτρωσε σε μια πλατεία ένα κίτρινο ποδήλατο. Ένα κίτρινο ποδήλατο που ήρθε από το παρελθόν να γεμίσει τον χώρο με συναισθήματα και με θύμησες. Ήρθε να «ταξιδέψει» όσους είχαν την τύχη να το συναντήσουν σε άλλους τόπους, μαγικούς , ανθρώπινους, διαφορετικούς. Τότε που μέτραγε ο άνθρωπος και οι αξίες του. Τότε που τελικά υπήρχε μαγεία στην καθημερινότητα και όλα μύριζαν αλήθεια και μοναδικότητα. Ένα κίτρινο ποδήλατο που έγινε και αυτό αμέσως viral.

Και ύστερα θα έρθουν και άλλα τέτοια. Πολλά. Ανατρεπτικά  και γεμάτα φαντασία.

Όμως όλο αυτό το ξύπνημα κάποιους τους ανησυχεί. Τους γεμίζει νευρικότητα και τους σπρώχνει σε ειρωνείες και σε επιθέσεις λεκτικές με κάθε ευκαιρία. Κλεισμένοι μέσα στο καβούκι μιας μόνιμης γκρίνιας που πηγάζει από τον άκρατο «παντογνωστισμό» τους , δεν χάνουν ευκαιρία να ρίξουν δηλητήριο σε κάθε αναφορά τους στο γεφυράκι και στο κίτρινο ποδήλατο. Είναι βλέπεις πράγματα πολύ μικρά και πολύ ποταπά για τον μεγαλοπρεπή κόσμο που έχουν χτίσει με την καλπάζουσα φαντασία τους. Έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον καθωσπρεπισμό και την δήθεν ηθική τους. Και εμπεριέχουν και έναν άλλο κίνδυνο. Για φαντάσου σκέφτονται να επικρατήσουν τέτοιες λογικές και να αποφασίσουν οι άνθρωποι εθελοντικά, χωρίς κόστη, χωρίς πολυδάπανες μελέτες, χωρίς αναθεωρητικούς πίνακες, χωρίς δεύτερες και τρίτες επικαιροποιήσεις, να φτιάξουν πράγματα και να δημιουργήσουν τέτοιες παρεμβάσεις. Θα «μας χαλάσει το γλυκό» και άντε μετά να το μαζέψεις λένε κουβεντιάζοντας μεταξύ τους. Και «όσο τους ζώνουν τα φίδια» τόσο ειρωνεύονται και κακολογούν.

Με λύπη μας είμαστε στην ευχάριστη θέση να τους ενημερώσουμε πως μόλις ξεκίνησε αυτό το «έργο», Είναι η αρχή μιας άλλης θεώρησης των πραγμάτων και των καταστάσεων. Είναι η ώρα να γίνουν πράξη πολλά και θαυμαστά. Όχι εις βάρος της κοινωνίας, αλλά για την κοινωνία και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι η ώρα για διαφορετικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν μαγικά την καθημερινότητα και θα δώσουν νέο χρώμα στα απλά τα συνηθισμένα. Είναι η ώρα που νέα γεφυράκια και κίτρινα ποδήλατα θα φέρουν φρέσκο αέρα και νέα δικαιώματα στο όνειρο και την ελπίδα. Με λύπη μας δεν συναισθανόμαστε τον καημό και την οργή τους. Τους καλούμε να έχουν υπομονή και να μην απελπίζονται. Είναι η ώρα των γεφυρακιών και των κίτρινων ποδηλάτων. Είναι η ώρα της κοινωνίας των πολιτών. Γιατί μόνο με υπερβάσεις και με «μυαλοφυγόδικες» ενέργειες αλλάζει η ζοφερή καθημερινότητα  και έρχεται το καλύτερο αύριο, που πάντα το αναφέρουμε και το ονειρευόμαστε και πάντα κάποιοι κατάφερναν μέχρι σήμερα να μας το αναβάλουν. Ήρθε η ώρα του λοιπόν………..

Υ.Γ Για όσους αναρωτηθούν ποιους αφορά έχουμε μία απλή απάντηση. Διάβασε καλά το κομμάτι. Αν δεν νοιώσεις να σε θυμώνει, αν νοιώσεις αυτή η προοπτική του διαφορετικού να σε συναρπάζει και να σε ικανοποιεί, ε ναι τότε δεν σε αφορά. Αν νοιώσεις τα αντίθετα, ε ναι μάλλον για σένα είναι γραμμένο………..

           Ζαφείρης Στέφανος

(Είχα το όνειρο μου, το ποδήλατο μου)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button