ΒΟΡΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Ανάπλαση παραλιακής ζώνης στην Νότια Αττική. Προφανώς στην Βόρεια κατοικούν παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Ντόρος πολύς ξεσηκώθηκε από την εξαγγελία του Μητσοτάκη για την ανάπλαση όλης της παραλιακής ζώνης από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο. Ένα έργο 70 χιλιομέτρων που θα κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ εκατοντάδες εκατομμύρια και θα δημιουργήσει την λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπως αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν οι κυβερνώντες.

Είναι η συνέχεια μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων που είτε εξαγγέλλονται, είτε υλοποιούνται ήδη, πάντα όμως στην Νότια Αττική. Λες και η Βόρεια δεν υπάρχει. Λες και στην Βόρεια κατοικούν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο να το δεις αυτή η μονομερής υποδεέστερη αντιμετώπιση της Βόρειας Αττικής φαίνεται με μία απλά αναζήτηση άρθρων που αφορούν την προβολή της Αττικής. Δεκάδες προτάσεις για παραλίες, αξιοθέατα, εκδηλώσεις της Νότιας Αττικής και πουθενά κάτι ανάλογο για την Βόρεια Αττική. Παρότι όλοι γνωρίζουν πως το Βόρειο και Ανατολικό κομμάτι της Αττικής αποτελούν έναν πραγματικό παράδεισο που προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες σε όποιον επιχειρήσει να τον εξερευνήσει και να τον ζήσει. Είναι μια κίνηση που προφανώς γίνεται κατ επιλογήν και έχοντας στόχο να υποτιμήσει και να αλλοιώσει την πραγματικότητα.

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε κάποια στιγμή η κεντρική Εξουσία να ασχοληθεί και με την Βόρειο Ανατολική Αττική? Μήπως θα έπρεπε να «πάρει σειρά» και η δικιά μας περιοχή προκειμένου να αναπτυχθεί ισόρροπα και ισότιμα με το υπερεκτιμημένο και ευνοημένο νότιο κομμάτι? Για πόσο ακόμα η Βόρεια Ανατολική Αττική θα αποτελεί τον φτωχό συγγενή και θα την θυμούνται μόνο όταν πρόκειται να δημιουργηθούν ΧΥΤΑ, δομές μεταναστών, νέες φυλακές και διάφορα άλλα που μόνο προβολή και ανάπτυξη δεν προσφέρουν στην περιοχή?

Θεωρώ πως μια συντονισμένη δράση των Δημοτικών Αρχών όλου αυτού του τόξου με συγκεκριμένες προτάσεις που θα είναι προς την κατεύθυνση έργων πνοής, προβολής και ανάπτυξης, θα βοηθήσει προκειμένου οι όποιες διεκδικήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ και να αποτελούν ισχυρότερο μοχλό πίεσης προς την κεντρική εξουσία. Όπως επίσης και η κατά μόνας διεκδίκηση από μέρους της κάθε Δημοτικής Αρχής χωριστά, με πλάνο και με σχέδιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να πετύχει παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Πιστεύω επίσης πως θα πρέπει και το κράτος να δει με άλλο μάτι αυτή την υπαρκτή χρονίζουσα πραγματικότητα και να προχωρήσει σε σχεδιασμό τέτοιων παρεμβάσεων που και θα βοηθήσουν τον τόπο και θα ελαφρύνουν το αίσθημα αδικίας που νοιώθουν οι κάτοικοι της Βόρειο Ανατολικής Αττικής βλέποντας στο αντίστοιχο Νότιο κομμάτι να συντελείται «κοσμογονία» αλλαγών, ακόμα και αν αυτές προς το παρών είναι σε θεωρητικό επίπεδο.

Το τόξο από τον Μαραθώνα μέχρι και το Χαλκούτσι έχει τις προοπτικές και προσφέρει άπειρες τέτοιες δυνατότητες. Οι ορεινοί όγκοι της Πάρνηθας και της Πεντέλης και το πλούσιο σε ιστορία εσωτερικό των Δήμων της Βόρειο Ανατολικής Αττικής το ίδιο. Ένα αναξιοποίητος παράδεισος, συνειδητά υποτιμημένος περιμένει υπομονετικά και δικαιολογημένα να του αποδοθούν τα όσα η πολιτεία του οφείλει. Οι πολίτες παρακολουθούν την κατάσταση , καταλαβαίνουν τα ενδεχόμενα μεγάλα συμφέροντα που εδρεύουν στην παραλιακή και ξέρουν πως τίποτα στην ζωή δεν χαρίζεται. Δεν είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν για καιρό αυτή ακριβώς την υποτίμηση. Εννοείτε βεβαίως πως οι όποιες σωστές κινήσεις θα εκτιμηθούν ανάλογα, όπως επίσης πως και η συνέχιση της αδιαφορίας και της απαξίωσης θα φέρει το ανάλογο αποτέλεσμα στην κάλπη, μιας και αυτό είναι το όπλο με το οποίο ο πολίτης τιμωρεί ή ανταμείβει τα όσα πραγματοποιηθούν ή τα όσα αγνοηθούν.

Ζαφείρης Στέφανος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button