ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο Novartis: Δίωξη σε βάρος του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή για παράβαση καθήκοντος

Ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή επειδή το 2018 αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές που αφορούσαν ύποπτο τραπεζικό λογαριασμό που συνδεόταν με πρώην υπουργό της ΝΔ, εκ των εμπλεκόμενων στη υπόθεση Novartis.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιωάννης Αγγελής υπήρξε εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας σε βάρος της πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ πάνω στη κατάθεσή του στήριχτηκε και το αφήγημα της «σκευωρίας» από τη ΝΔ. https://a5280cd2e9bebe02e8c74a9bd81e00a8.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ιωάννη Αγγελή αφορά στην υπόθεση της άρνησής του να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές αν και είχε σταλεί από τις ελληνικές αρχές για αυτό τον σκοπό στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018, στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο Novartis και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Μάλιστα ο κ. Αγγελής υπήρξε και επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς που διενεργούσαν την έρευνα. 

Τα στοιχεία που ήθελαν να παραδώσουν οι αμερικανικές αρχές, τα οποία είχαν προκύψει από τη δική τους έρευνα, αφορούσαν λογαριασμό συγγενικού προσώπου πρώην υπουργού της ΝΔ, ο οποίος εμπλεκόταν στο σκάνδαλο Novartis και είχαν καταγραφεί ύποπτες κινήσεις χρήματος. Η στάση του Ιωάννη Αγγελή προκάλεσε και τη σύγκρουση με την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που ήθελε να παραλάβει τα στοιχεία και για αυτό το λόγο αμέσως μετά το ταξίδι στη Βιέννη είχε ενημερώσει τον Άρειο Πάγο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη για τα άθλια ψέματά του

Μετά την ποινική δίωξη του Ιωάννη Αγγελή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει «έστω και τώρα μια συγγνώμη από τους πολίτες για τα άθλια ψέματά του και γιατί βάσισε όλη την επιχειρηματολογία του περι “σκευωρίας” στην κατάθεση του κ. Αγγελή». Τονίζοντας πως η δίωξη επιβεβαιώνει το πολύκροτο σκάνδαλο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώσει ο ίδιος «ποιος είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ, που σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη, ο κ. Αγγελής προσπάθησε να προστατεύσει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ποινική δίωξη κατά του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, γιατί σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ αρνήθηκε να παραλάβει usb με στοιχεία για λογαριασμό συγγενικού προσώπου πρώην υπουργού της ΝΔ που σχετίζονται με την Novartis, επιβεβαιώνει πόσο «σκευωρία» ήταν τελικά το πολύκροτο σκάνδαλο. Ο κ. Μητσοτάκης, που βάσισε όλη την επιχειρηματολογία του στην κατάθεση του κ. Αγγελή, δεν έχει παρά να ζητήσει έστω και τώρα μία συγγνώμη από τους πολίτες.

Και για τα άθλια ψέματά του προκειμένου να γλιτώσει αυτούς που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι και για το πλιάτσικο δισεκατομμυρίων σε βάρος Δημοσίου, ασφαλισμένων και φορολογουμένων, το οποίο εξάλλου επιβεβαίωσε και η ίδια η Novartis αποδεχόμενη να πληρώσει για διαφθορά στην Ελλάδα εκατοντάδες εκατ. ευρώ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει ο ίδιος τον ελληνικό λαό, ως έχει υποχρέωση, ποιος είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ, που σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη ο κ. Αγγελής προσπάθησε να προστατεύσει. Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι πια ολοφάνερο είναι πως η μόνη αληθινή σκευωρία είναι τα ειδικά δικαστήρια που προσπαθεί να στήσει ο κος Μητσοτάκης για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλά πάντα έτσι ήταν η Δεξιά και η παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη. Ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.»​

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button