ΩΡΩΠΟΣ

Αρχίζει στον Δήμο Ωρωπού και σε άλλες 18 περιοχές η επιχείρηση “Δρυάδες”

Αρχίζει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου η Επιχείρηση “Δρυάδες” στις 18 περιοχές της Αττικής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, οι οποίες προσδιορίστηκαν από την Πολιτική Προστασία σε συνέχεια προσομοιώσεων των ειδικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής και κατέστη σαφές ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες, θα ήταν δυνατό να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

Η Επιχείρηση αφορά σε εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης, καθώς και διάνοιξης και συντήρησης δρόμων πρόσβασης για τα οχήματα πυρόσβεσης στις ακόλουθες περιοχές: Κάτω Ποσειδωνία και Διόνυσος Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής, Αυλάκι και Χαμολιά του Δήμου Μαρκοπούλου, Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα του Δήμου Σπάτων/Αρτέμιδας και του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, όπως και Διώνη, Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, Άγιος Ανδρέας και Σχινιάς – Δικαστικά του Δήμου Μαραθώνα, Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη του Δήμου Διονύσου και Δήμου Κηφισιάς, Πανόραμα Αγίων Αποστόλων, Βλαστός Καλάμου, Ιπποκράτειος Πολιτεία του Δήμου Ωρωπού, Θρακομακεδόνες του Δήμου Αχαρνών, Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ, Πόρτο Γερμενό και Άγιος Νεκτάριος Βιλίων του Δήμου Μάνδρας/Ειδυλλίας, καθώς και Περιστέρια του Δήμου Σαλαμίνας.Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, η όλη διαδικασία έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών, κατ’ αρχάς συγκεκριμενοποιήθηκαν οι περιοχές όπου απαιτείται να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις αντιπυρικής θωράκισης, ενώ στη συνέχεια προσδιορίστηκε ο βέλτιστος τρόπος υλοποίησής τους.

H έναρξη της Επιχείρησης «Δρυάδες» επισφραγίστηκε με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με τους 11 δημάρχους των εν λόγω περιοχών, στους οποίους δόθηκαν πλήρεις τεχνικοί φάκελοι, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες τεχνικές εκθέσεις και η διαβούλευση /διαπραγμάτευση με τις εργοληπτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς είχε συνάντηση με τους τρεις γενικούς διευθυντές Δασών της Αττικής, ενώ έχουν επίσης λάβει επίσημη σχετική ενημέρωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα δασαρχεία της Αττικής. Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, η όλη διαδικασία έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών, κατ’ αρχάς συγκεκριμενοποιήθηκαν οι περιοχές όπου απαιτείται να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις αντιπυρικής θωράκισης, ενώ στη συνέχεια προσδιορίστηκε ο βέλτιστος τρόπος υλοποίησής τους.H έναρξη της Επιχείρησης «Δρυάδες» επισφραγίστηκε με τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με τους 11 δημάρχους των εν λόγω περιοχών, στους οποίους δόθηκαν πλήρεις τεχνικοί φάκελοι, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες τεχνικές εκθέσεις και η διαβούλευση/διαπραγμάτευση με τις εργοληπτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα.

Και σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς είχε συνάντηση με τους τρεις γενικούς διευθυντές Δασών της Αττικής, ενώ έχουν επίσης λάβει επίσημη σχετική ενημέρωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα δασαρχεία της Αττικής. Στη σύσκεψη με τους 11 δημάρχους μετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλης Κόκκαλης, και οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης και Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αχαρνών Γιάννης Δημητρακόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

Μετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης,.Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε δήλωσή του ανέφερε: « Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω μας τα εμπόδια του παρελθόντος, να ενώσουμε δυνάμεις και να εργαστούμε όλοι μαζί με εντατικούς ρυθμούς, με αίσθημα ευθύνης, ισχυρή βούληση, εγρήγορση και συνεννόηση. Κοινός μας στόχος να καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς τις περιοχές αυτές που με το πέρασμα της Μήδειας έγιναν ακόμη πιο ευάλωτες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και τον φυσικό μας πλούτο».

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ανέφερε: «Γίνονται πράξη αυτά που είχαμε ζητήσει και είχαμε προτείνει με επίσημα έγγραφα μας από την επομένη ημέρα των καταστροφών που προξένησε η “Μήδεια”. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Από κοινού με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να καλύψουμε σε μέρες την απραξία δεκαετιών και όχι μόνο στις περιοχές που είναι μέσα στη λίστα των 18 αλλά παντού όπου υπάρχει πρόβλημα”.

Δείτε την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας: https://www.civilprotection.gr/…/epiheirisi-dryades-apo…

Πηγή: Η σελίδα στου Δήμου Ωρωπού στο Facebook

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button