ΩΡΩΠΟΣ

Τι αλλάζει στο Δήμο Ωρωπού, με τον νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση?

Ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες από την κυβέρνηση της Ν.Δ, ο νέος νόμος για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Ένας νόμος που καταργεί την Απλή Αναλογική με την οποία έγιναν οι εκλογές του 2019 και επαναφέρει την Ενισχυμένη Αναλογική με σοβαρές αλλαγές που διαφοροποιούν σημαντικά τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα και διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο αγεωγράφητο τοπίο. Οι αλλαγές αυτές είναι στην πλειοψηφία τους στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πρώτου συνδυασμού, και λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη νέων συνδυασμών αφού κάτι τέτοιο φαντάζει πια πολύ δύσκολο. Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε αυτές τις αλλαγές και να τις μεταφέρουμε στο εκλογικό τοπίο του Δήμου Ωρωπού, με παραδείγματα και με συγκρίσεις.

Η Πρώτη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με την μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων που εκλέγονται. Έτσι στον Δήμο Ωρωπού θα έχουμε πλέον 35 Δημοτικούς Συμβούλους αντί για 41 που είχαμε μέχρι σήμερα. Αυτό βέβαια θα δημιουργήσει αλλαγές και στην κατανομή κατά περιοχή με φυσική συνέπεια περιοχές όπως το Συκάμινο να μετατραπούν πια σε μονοεδρικές. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι επειδή ο νόμος ορίζει πως ο εκλεγμένος Δήμαρχος θα πρέπει να έχει Δημοτικούς Συμβούλους σε όλες τις Δημοτικές ενότητες, τις μονοεδρικές-όσες και αν είναι αυτές- να τις καταλαμβάνει ο συνδυασμός του Δημάρχου, ανεξάρτητα αν σε αυτές υπήρξε κάποιος υποψήφιος άλλου συνδυασμού που έλαβε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αν κάνουμε μια σύγκριση με την σημερινή κατάσταση θα διαπιστώσουμε πως αν οι εκλογές του 2019 είχαν γίνει με τον νέο νόμο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα υπήρχαν θα ήταν: «Συνεργασία Ευθύνης» 25 από 17 σήμερα, «Πρώτα Ο Δημότης» 11 από 17 σήμερα, «Συμμαχία Δημιουργίας» 4 από 5 σήμερα και  «Λαϊκή Συσπείρωση» 1 από 2 σήμερα. Μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο με ανάλογες συνέπειες, τόσο σε διοικητικό, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.

Άλλη σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει σημαντικά το ποιοι θα εκλεγούν είναι ο τρόπος που θα εκλέγονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Θα εκλέγονται λοιπόν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο(σεντόνι) όπου θα υπάρχει το δικαίωμα έως 4 σταυρών χωρίς υποχρέωση ψήφου σε τοπικό υποψήφιο. Διατηρούνται φυσικά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της κάθε ενότητας, αλλά και αυτή η αλλαγή βοηθά εκείνους που έχουν αναγνωρισιμότητα σε ολόκληρο τον Δήμο. Το παράδοξο εδώ είναι πως αντί να μειώνονται οι υποψήφιοι αυξάνονται με τον νέο νόμο και στον Δήμο Ωρωπού ένας συνδυασμός θα πρέπει να έχει 88 υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους για να έχει πλήρη συνδυασμό. Πολύ μεγάλος αριθμός αφού αν εξαιρέσουμε τον πρώτο συνδυασμό που θα εκλέξει τον 1 στους 4 από αυτούς, ο δεύτερος θα εκλέξει 1 στους 8, ο τρίτος 1 στους 29 και ο τέταρτος 1 στους 88.

Άλλη αλλαγή έχουμε στον τρόπο εκλογής τόσο του Προέδρου όσο και των μελών των Δημοτικών Κοινοτήτων. Εδώ δεν θα υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, αλλά θα αποτελεί συνέχεια του Δημοτικού ψηφοδελτίου, με ξεχωριστή ψήφο για τον Πρόεδρο(άρα κάποιος θα βάζει υποψηφιότητα μόνο για Πρόεδρος) και ξεχωριστά για τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου. Εδώ δε ένας συνδυασμός για να «κατεβάσει» πλήρη συνδυασμό στον Δήμο Ωρωπού θα πρέπει να έχει 136 υποψηφίους. Παρότι και εδώ έχουμε μείωση των εκλεγμένων συμβούλων από 5 σε 3 στις παλιές Τοπικές Κοινότητες και από 7 σε 5 στις Δημοτικές κοινότητες. Άρα οι συνολικοί υποψήφιοι που θα χρειάζεται ένας συνδυασμός για να είναι πλήρης θα είναι 224 υποψήφιοι,(179 ήταν ο αντίστοιχος αριθμός στις εκλογές του 2019) αριθμός τεράστιος, ιδιαίτερα για νέους συνδυασμούς που θα πρέπει να ξεκινήσουν την προσπάθεια από το μηδέν. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε πως το κλείσιμο για την κατάθεση των συνδυασμών έρχεται νωρίτερα και λήγει την 31η Αυγούστου (οι εκλογές θα γίνουν 8 Οκτωβρίου), καταλαβαίνουμε πως η δυσκολία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Να σημειώσουμε εδώ πως η κατάθεση των συνδυασμών δεν θα γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο στα Πρωτοδικεία, αλλά θα γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά.

Τέλος μπορούμε να έχουμε απευθείας εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, αν κάποιος υποψήφιος συγκεντρώσει το 43%+1 ψήφο και ότι ένας συνδυασμός για να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να περάσει το 3%.

Αυτές είναι οι αλλαγές που επιφέρει ο νέος Εκλογικός νόμος. Είναι αλλαγές που όπως λέει η κυβέρνηση έρχονται για να βοηθήσουν την κυβερνησιμότητα των Δήμων, αλλά από την άλλη μειώνουν την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση και δεν αποτυπώνουν σε καμιά περίπτωση την ακριβή λαϊκή ετυμηγορία και έρχονται να ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες Δημάρχους να επανεκλεγούν.

Εμείς έτσι και αλλιώς όπως το έχουμε ξαναγράψει δεν θεωρούμε πως ήταν κακός ο νόμος της Απλής Αναλογικής. Το αντίθετο μάλιστα.  Απλά ήρθε να φέρει συμμετοχικές Διοικήσεις σε έναν τομέα-όπως είναι αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- που η λέξη συνεργασία δεν είναι ούτε συνηθισμένη ούτε αρεστή. Έτσι ξαναπάμε σε λύσεις ενισχυμένης αναλογικής που ξεκάθαρα βοηθούν τους ισχυρούς, εκείνους που έχουν στέρεη και πολυπληθή βάση στελεχών και εκείνους που διατηρούν διαρκή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των στελεχών τους. Αποθαρρύνουν δε ξεκάθαρα νέους συνδυασμούς ή συνδυασμούς μικρότερης εμβέλειας, που θα πρέπει να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό επίπεδο ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες που είναι αδιαμφησβήτητο πως με την απλή αναλογική δεν θα είχαν.

Ζαφείρης Στέφανος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button