ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαψεύδει τον Χαρδαλιά το meteo

Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι μέχρι τις 17.00 της 3ης Αυγούστου οι άνεμοι έφταναν τα 2 μποφόρ ενώ μετά τις 17.00 έφτασαν τα 3 μποφόρ.

Διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Ν. Χαρδαλιά το meteo.gr , ότι κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη επικρατούσαν άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ. Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι μέχρι τις 17.00 της 3ης Αυγούστου οι άνεμοι έφταναν τα 2 μποφόρ ενώ μετά τις 17.00 έφτασαν τα 3 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, όπως κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ. Επομένως, η φωτιά στην έναρξή της και επί τρεις περίπου ώρες έκαιγε με ανέμους εντάσεως έως 2 Μποφόρ.

Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές).

Aυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά.

tatoi fire
meteo.gr

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος “μικροκλίμα” δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά “δημιουργεί τον δικό της καιρό”, ενώ ο όρος “κλίμα” αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια).

Πηγή: meteo.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button