ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Save Kyriakos… το σύνθημα στο Μέγαρο Μαξίμου

Καθώς διογκώνεται το κύμα οργής και διαχέεται το σύνθημα «φυγέτε».

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Να περισώσει ότι μπορεί στο πολιτικό πεδίο καθώς η κοινωνική δυσαρέσκεια διογκώνεται ημέρα με την ημέρα επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως να διασώσει το κύρος του πρωθυπουργού καθώς στην κοινωνία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κερδίζει έδαφος το σύνθημα-αίτημα «φυγέτε».

Αν και οι πυρκαγιές ακόμη καίνε και η συζήτηση για τις ευθύνες στο επιχειρησιακό, αλλά και πολιτικό επίπεδο δεν έχει καν ανοίξει, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει την συζήτηση στην επόμενη ημέρα, στην αποζημίωση και την ενίσχυση των χιλιάδων ξεσπιτωμένων και στην αποκατάσταση των ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων «με θέμα: μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών». Αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με το ίδιο θέμα. Προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση θέλει να εκπονήσει σχέδιο ανασυγκρότησης περιβαλλοντικής, οικονομικής και παραγωγικής στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ ακόμη συνεχίζονται οι πυρκαγιές, δεν έχει γίνει απογραφή και αποτίμηση των καταστροφών. Το ερώτημα είναι πολύ απλό: «πώς θα ανακοινωθεί ανασυγκρότηση μίας περιοχής όταν δεν υπάρχει εικόνα του ποιες παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες έχουν καταστραφεί και τι θα κοστίσει η αποκατάστασή τους;». Φυσικά θα ανακοινωθεί κάποιο μεγαλόπνοο σχέδιο με οικονομικές ενισχύσεις που εκ των πραγμάτων θα συνδεθούν και με το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Παράλληλα σε μία προσπάθεια να διασωθεί το κύρος του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της εβδομάδας. Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός μετά από ένα αμήχανο «διάγγελμα» περιορίστηκε να κάνει επισκέψεις το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής, ενώ δεν υπήρξε ενημέρωση. Οι ανακοινώσεις που διάβαζε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δίχως την παρουσία δημοσιογράφων, δεν συνιστούν ενημέρωση ενώ απουσίαζε η κυβερνητική εκπρόσωπος  και το επιτελείο του Μαξίμου. Το κλίμα από την κοινωνία που προσλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά αρνητικό. Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός ακύρωσε επίσκεψή του στην Εύβοια. Στο ίδιο πλαίσιο οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδικοίηκησης παρότι προέρχονται από τη ΝΔ κάτω από την πίεση του κόσμου αρχίζουν να μιλάνε καθαρά για ευθύνες της κεντρικής κυβέρνησης. Ορισμένοι από αυτούς που έκαναν καθαρές δηλώσεις περί ευθύνης, δέχθηκαν τηλεφωνήματα από το Μέγαρο Μαξίμου με παραινέσεις έως και απειλές.

Καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνται περισσότερο με την διαχείριση του πολιτικού κόστους διαπιστώνουν ότι υπό την πίεση του κόσμου και την οργή, αναγκάστηκαν ακόμη και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης να σταματήσουν το «λιβάνισμα» της κυβέρνησης και να αρχίσουν να προσφέρουν περιορισμένη έστω ενημέρωση. Ρήγμα δημιούργησε και η στροφή του OPEN που αφενός κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής και αφετέρου άνοιξε τα μικρόφωνά του στην αγανάκτηση των πολιτών. Δεν είναι δίχως σημασία ότι περιώνυμοι επιχειρηματικοί παράγοντες είδαν τις  περιουσίες τους να κινδυνεύουν και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ανικανότητας των υπευθύνων και της ανεπάρκειας του επιτελικού κράτους.

Η γραμμή ότι «η διαχείριση ήταν υποδειγματική και ότι ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ότι έχει κάνει βήματα», που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα όχι μόνο δεν πέρασε αλλά προκάλεσε και το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντίθετα τείνει να επικρατήσει ενώ ακόμη και το «δεν είχαμε νεκρό», δεν είναι αρκετό κάτω από το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής. Η αρνητική εντύπωση για τον κρατικό μηχανισμό που δεν λειτούργησε στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιτείνεται από τις εικόνες χάους που ακολούθησαν την εκκένωση των χωριών. Κάτοικοι, αλλόφρονες που δεν είχαν μέσο για να μετακινηθούν και δεν ήξεραν που να κατευθυνθούν. Η πολιτική της κυβέρνησης σταματά στο «εκκενώστε τα χωριά», χωρίς μέριμνα για το τι θα γίνουν οι άνθρωποι που ξεσπιτώνονται.

Ο πανικός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανής. Προσπαθεί  πλέον να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα και να περιορίσει την πολιτική ζημιά. Κυρίως να μην υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές με το σύνθημα «φυγέτε» κυρίαρχο.

newscenter.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button