ΩΡΩΠΟΣ

Μήπως ήρθε η ώρα για την δημιουργία Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ωρωπού?

Η προσφορά εθελοντικού έργου αποτελεί πολύτιμο κομμάτι κάθε υγιούς κοινότητας. Οι Εθελοντές προέρχονται από όλα τα τμήματα της κοινωνίας και παρέχουν συχνά ουσιαστικές υπηρεσίες. Σκοπός της  εκάστοτε εθελοντικής  ομάδας είναι,  γενικώς η  ανάπτυξη της εθελοντικής δραστηριότητας, του πνεύματος της αλληλεγγύης και της στήριξης και η ανάληψη δράσεων που διέπετε από αλτρουϊστικά αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία(Ν.3013/2002) η πολιτική προστασία στην Ελλάδα αποβλέπει στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, από φυσικές, τεχνολογικές, και λοιπές καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται και η μέριμνα για τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις υποδομές της χώρας με τελικό στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των καταστροφών.

Οι βασικοί Τομείς δραστηριοποίησης μιας Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας καθορίζονται οι παρακάτω: Δασοπροστασία, Δασοπυρόσβεση, Έρευνα και Διάσωση, Πρώτες Βοήθειες, Πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών, Οργάνωση και λειτουργία χώρων συγκέντρωσης Πληθυσμού μετά από καταστροφές, Αρωγή στους πληγέντες μετά από καταστροφές, Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Επικοινωνίες, Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Επιμόρφωση, Ευαισθητοποίηση πολιτών, Ασκήσει ετοιμότητας, διεξαγωγή Ημερίδων, Συνεδρίων, Σεμιναρίων κ.α 

Όλοι μας τις τελευταίες μέρες που ζήσαμε αυτή την ανείπωτη καταστροφή σκεφτήκαμε πολλές φορές με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Όλοι μας θαυμάσαμε τις προσπάθειές των εθελοντών σε ολόκληρη την Ελλάδα ,αλλά και στην δικιά μας περιοχή(Εθελοντική ομάδα Αφιδνών) και συλλάβαμε τον εαυτό μας να ζηλεύει (με την καλή έννοια) την δράση και τις προσπάθειές τους. Όλοι μας αναρωτηθήκαμε πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα και πως θα προσφέραμε με τις μικρές μας δυνάμεις στο τεράστιο έργο της κατάσβεσης της πύρινης λαίλαπας.

Επίσης είναι πια ολοφάνερο πως στις μέρες μας μόνο οι οργανωμένες και συντονισμένες επιχειρησιακά κοινωνίες μπορούν να σταθούν απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και να προστατέψουν όσο κανένας άλλος τα σπίτια, τις περιουσίες, τις ζωές, αλλά και την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος με όσο το δυνατόν τις μικρότερες απώλειές. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο πως η απογύμνωση και η καταστροφή κύρια του Δασικού πλούτου, γυρίζει άμεσα μπούμερανγκ στην ίδια την ανθρώπινη  ζωή, επιφέροντας  απίστευτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας.

Ταυτόχρονα όμως όλο αυτό το σκεπτικό για να έχει νόημα , αλλά και για να μπορεί να γίνει πράξη απαιτεί οργάνωση και μεθοδικότητα, προκειμένου να αποδώσει πολύ γρήγορα τα μέγιστα αποτελέσματα και να προσφέρει πραγματικά στην  κοινωνία και στους πολίτες.

Είναι επίσης αυτονόητο πως η όποια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα έρθει για να υποκαταστήσει ούτε και για να ακυρώσει το μεγάλο έργο που έχουν ήδη συντελέσει στον Δήμο μας οι εθελοντές. Θα πρέπει να έρθει για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας και να καταστήσει την «δύναμη αντίστασης» της κοινωνίας μας ακόμα μεγαλύτερη και ακόμα πιο αποτελεσματική.

Καλώς ή κακώς οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον ίδιο τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, μιας και έχουν αφενός μεν το κανάλι επικοινωνίας και αναγγελίας της όποιας κίνησης, αλλά και είναι και εκείνοι που θα κληθούν να επανδρώσουν, να οργανώσουν, να εξοπλίσουν, να στεγάσουν και να στηρίξουν αυτήν ακριβώς την απαραίτητη πρωτοβουλία.

Το βέβαιο είναι πως οι πολίτες σήμερα είναι πιο εξοικειωμένοι και πιο θετικοί απέναντι στην έννοια του Εθελοντισμού από ποτέ και πως θα υπάρξει αθρόα  και πολυπρόσωπη συμμετοχή, που θα έχει σαν αποτέλεσμα πολύ σύντομα να μπορούμε να μιλάμε για συντονισμένη και αποτελεσματική ομάδα εθελοντών, έτοιμων να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση φυσικών ή άλλων καταστροφών.

Ας ξεκινήσει λοιπόν η απαιτούμενη διαδικασία και ας δοθούν οι κατευθύνσεις προκειμένου πολύ σύντομα να μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα προς την σωστή κατεύθυνση, σύμφωνη με τις ανάγκες και τα μηνύματα της εποχής και σε πλήρη αρμονία με την ανάγκη προάσπισης της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.

Ζαφείρης Στέφανος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button