ΩΡΩΠΟΣ

Ωρωπός. Δημοτικό Συμβούλιο απολογισμού της μεγάλης φωτιάς. Συμπεράσματα και απόψεις

Παρακολούθησα το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με πολύ ενδιαφέρον και θα ήθελα να αναφέρω κάποιες παρατηρήσεις που μου έκαναν εντύπωση.

1)Το επίπεδο ήταν ομολογουμένως πολύ καλό και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ο διάλογος ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

2)Πέραν των κάποιων σημείων που τονίστηκαν, απεδείχθη πως η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια των δυνατοτήτων της έκανε το ανθρωπίνως δυνατόν για να σώσει ότι μπορούσε. Με διαρκή παρουσία στα μέτωπα της φωτιάς, με συνεχή καθοδήγηση των δικών της δυνάμεων και με καίριες παρεμβάσεις έδωσε θετική ώθηση στην προσπάθεια κατάσβεσης και κατάφερε πολλά στον τομέα της αντιμετώπισης του μεγάλου κινδύνου.

3)Από όλους έγινε σαφές πως οι εθελοντικές ομάδες ήταν εκείνες που υπερέβαλλαν εαυτόν και έδωσαν πραγματική μάχη, προκειμένου να περιορίσουν και να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα.

4)Όλοι τόνισαν πως θα πρέπει αυτές οι Εθελοντικές ομάδες να ενισχυθούν, υλικά, ηθικά, αλλά και με νέες προσθήκες ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καταστούν ακόμα πιο ισχυρές και ακόμα πιο αποτελεσματικές.

5)Από το κλείσιμο της συνεδρίασης στην ομιλία του Δημάρχου, έγινε απολύτως κατανοητό πως είχαν γίνει όλες οι ενέργειες πρόληψης, είχαν ζητηθεί από την κεντρική εξουσία 2 και 3 φορές παρεμβάσεις και αιτήματα για το κάθε επί μέρους ζήτημα, και είχαν παρθεί όλα τα μέτρα που απαιτούνταν για να εξασφαλιστεί η αντιπυρική θωράκιση. Επίσης ο Δήμαρχος με στοιχεία και με αριθμούς αιτιολόγησε τις κινήσεις που είχαν γίνει και απέδειξε πως πραγματικά αν τα αιτήματα του Δήμου είχαν ικανοποιηθεί τα πάντα θα είχαν καλύτερη κατάληξη. Τώρα ποια από αυτά τα αιτήματα είχαν ικανοποιηθεί είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

6)Τα όποια τεχνικά στοιχεία που αναφέρθηκαν μάλλον δεν βοήθησαν την συζήτηση, μιας και θα είχαν αξία αν μιλούσαμε για μία τοπική φωτιά. Όταν μιλάμε για μια από τις καταστροφικότερες φωτιές της Αττικής, μάλλον λίγο πρόσφεραν στην όλη κουβέντα.

7)Η τοποθέτηση του ηρωικού Προέδρου των Αφιδνών Ανδρέα Θεοδωρακόπουλου αποτελεί για μένα τον φάρο πάνω στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η χάραξη της μελλοντικής πορείας του Δήμου, προκειμένου οι Αφίδνες όσο το δυνατόν γρηγορότερα να κλείσουν τις πληγές τους. Υποκλίνομαι σε αυτόν τον συμπολίτη που μέσα στον απόλυτο χαμό, ξεπέρασε το “σκοτάδι” και ασχολήθηκε με τα όσα πρέπει να γίνουν. Σαν σύγχρονος ήρωας του Κιμπλινγκ κράτησε την ψυχραιμία του, όταν οι άλλοι δίπλα του τα είχαν χαμένα. Respect Andreas Theodorakopoulos .

8)Μου έκανε όμως εντύπωση και κάτι ακόμα. Κανένας ομιλητής δεν στάθηκε στις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας(πλην των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης). Και άντε από την συμπολίτευση να το καταλάβω. Επειδή διεκδικεί δεν ήθελε να δημιουργήσει κόντρα. Οι υπόλοιποι? Όλα καλά με την πυροσβεστική? Όλα καλά με τα εναέρια μέσα? Όλα καλά με τις απίστευτες εκκενώσεις και με τον ανύπαρκτο κεντρικό συντονισμό? Όλα καλά με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού πυρόσβεσης, αλλά με την ταυτόχρονη παρουσία υπερπολλαπλάσιων άχρηστων αστυνομικών? Όλα καλά που κάηκε η Αττική με 2 μποφόρ? Όλα καλά με την μη ανάληψης ευθύνης από κανέναν της κεντρικής εξουσίας? Λυπάμαι πραγματικά.

Περίμενα από κάποιους όλα αυτά να τα τονίσουν. Κλείνοντας θεωρώ πως το σύνολο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αποφεύχθηκαν οι μικροπολιτικές τακτικές σε μεγάλο βαθμό και επιδείχθηκε μία σύνεση και μία λογική θα έλεγα πρωτόγνωρη. Η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ, δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο και θα πρέπει σε αυτό ακριβώς το πνεύμα να χτιστεί με ταχύτητα, τείχος αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πληγέντες, αλλά και τείχος ασφαλείας για την περιοχή για να μην θρηνήσουμε και άλλα δεινά.

Ζαφείρης Στέφανος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button