ΒΟΡΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΩΡΩΠΟΣ

Με απόφαση-πρόκληση η Εφορία Κηφισιάς “δυναμιτίζει” το σχέδιο της Παραλίας Μαρκοπούλου

Η Εφορία Κηφισιάς με μία πρωτοφανή απόφαση οδηγεί δεκάδες ιδιοκτήτες γης ,της παραλίας Μαρκοπούλου, σε οικονομικό στραγγαλισμό και μια ολόκληρη περιοχή σε μαρασμό και πλήρη αποδιοργάνωση.  Μια αδιανόητη απόφαση καθορισμού της αξίας του στρέμματος στην  υπό ένταξη περιοχή που δεν στέκει πουθενά, που δεν έχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα και που τινάζει στον αέρα ένα όνειρο για το οποίο η περιοχή αγωνίζεται από το 1993 να πετύχει. Ένας αγώνας που μόλις πρόσφατα με ενέργειές της Δημοτικής αρχής έδειξε να ολοκληρώνεται με θετικό τρόπο δίνοντας άλλες δυνατότητες και ανοίγοντας νέους δρόμους, σήμερα με μια απόφαση-πρόκληση ακυρώνεται και οδηγείται σε τραγικό αδιέξοδο αν η απόφαση αυτή δεν ανατραπεί.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης (Β Παραθεριστικής κατοικίας) της Δημοτικής Ενότητας Μαρκοπούλου του Δήμου Ωρωπού και μέχρι τον καθορισμό της οριστικής τιμής της αντικειμενικής αξίας από το Υπουργείο Οικονομικών ,ορίζεται προσωρινή αξία των ακινήτων ,με βάση τα συγκριτικά στοιχεία τιμών που ισχύουν στην περιοχή.

Η ΔΟΥ Κηφισιάς λοιπόν σε πρόσφατη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου παρενέβη και όρισε την τιμή στρέμματος στο ιλιγγιώδες και εξωπραγματικό ποσό των 140000 ευρώ. Μια απόφαση που πραγματικά δεν «πατάει» πουθενά.

Ας δούμε λοιπόν τους λόγους που αποδεικνύουν πως αυτό που λέμε είναι απόλυτα αληθινό και ρεαλιστικό.

1)Οι τιμές που ισχύουν στην περιοχή καμία απολύτως σχέση δεν έχουν.

Εξηγούμαστε: Στους παραθεριστικούς οικισμούς Βαρυκό(Σ,Δ 0,2) και Αγίου Κωνσταντίνου(Σ.Δ 0,30) οι αντίστοιχες τιμές στρέμματος είναι 69000 και 71000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στα Νέα Παλάτια(οικισμός κύριας κατοικίας με Σ.Δ 1), η τιμή καθορίζεται στα 109.000 ευρώ. Πως είναι δυνατόν λοιπόν στην περιοχή της παραλίας Μαρκοπούλου με Σ.Δ 0,35 να ορίζεται η εξωπραγματική τιμή των 140000 ευρώ? Ανήκει η περιοχή κάπου αλλού ή απλά κάποιοι όρισαν την τιμή έχοντας άγνοια και μη λαμβάνοντας υπ όψιν την πραγματικότητα?

2)Άλλο στοιχείο που μετατρέπει σε έναν απόλυτο παραλογισμό και σε μια οικονομική μέγγενη την όλη διαδικασία είναι αυτό που περιγράφεται στο ΦΕΚ της έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης για την ένταξη της παραλίας Μαρκοπούλου στο σχέδιο.

Λέει λοιπόν χαρακτηριστικά και αυτολεξεί το ΦΕΚ στο άρθρο 6 παράγραφος 3.

«Επιπλέον των ανωτέρω σε όλη την ΠΕ 1(η περιοχή που οριοθετείται από το Αίθριο έως το φανάρι πριν το Αλκυονίς, δεξιά μέχρι το φανάρι στο Γεφυράκι και πάλι δεξιά έως του Παπαδέλη) ισχύουν τα εξής:

α)Απαγορεύεται η έκδοση οικοδομικών αδειών πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής(χρόνος που υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 3-4 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν).

…………………………………………………………………………………………………………..

δ)Πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας  τεχνικής υπηρεσίας ότι έχουν κατασκευαστεί οι αγωγοί που προβλέπονται από την  εγκεκριμένη από την ΤΥΔΚ Ανατολικής Αττικής «συμπληρωματική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας» για την ομαλή απορροή των υδάτων στον πλησιέστερο αποδέκτη».(διαδικασία που στην καλύτερη περίπτωση θα διαρκέσει 6-7 χρόνια).

Γίνεται αντιληπτό, από τα δύο παραπάνω άρθρα, πως για να φτάσει κάποιος στο να μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια, άρα το να φτάσει στο να απολαμβάνει τα όσα του προσφέρει η ένταξη στο σχέδιο θα πρέπει να αναμένει στην πιο αισιόδοξη περίπτωση τα 6-7 έτη. Μέχρι τότε  βεβαίως οι ατυχείς κάτοχοι γης σε αυτήν την περιοχή θα φορολογούνται(ΕΝΦΙΑ) με τιμή στρέμματος 140000 ευρώ , χωρίς κατ ουσίαν να έχουν κερδίσει κάτι, μιας και ούτε να εκμεταλλευτούν μπορούν την περιουσία τους, ούτε να την μεταπωλήσουν μπορούν, μιας και ποιος αγοραστής θα μπει στην διαδικασία να υπερχρεωθεί και να αγοράσει κάτι το οποίο τελικά όταν λήξει η διαδικασία της ένταξης,  μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής, θα είναι κατά πολύ μειωμένο(λόγω της εισφοράς σε γη ,όλων των ιδιοκτησιών) αλλά και θα έχει συντελεστή δόμησης μόλις 0,35?

Βρισκόμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η Δημοτική Αρχή άμεσα και με προσωπικές ενέργειές του Δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη έχει αναλάβει ήδη τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα- προκειμένου αυτή η αδιανόητη απόφαση να ανακληθεί και να τερματιστεί. Η Εφορία Κηφισιάς και οι αρμόδιοι της θα πρέπει να δουν την πραγματικότητα, θα πρέπει να μετρήσουν επ ακριβώς τις δυνατότητες και την αξία της περιοχής (σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες κρίσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία) και με σύνεση και αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης να αποκαταστήσουν το αίσθημα δικαίου και την νομιμότητα.

Είναι απόλυτα βέβαιο πως οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες της Παραλίας Μαρκοπούλου, αλλά και ολόκληρου του Δήμου Ωρωπού παρακολουθούν τις εξελίξεις και είναι απόλυτα έτοιμοι να διεκδικήσουν τα όσα δικαιούνται με βάση την λογική και τα όσα ισχύουν.

Ομάδα κατοίκων Παραλίας Μαρκοπούλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button